Bijeg

Što je BiH preostalo u lovu na Sakiba Mahmuljina?

Kontaktirali smo i tursko veleposlanstvo u BiH koje nam i nakon više upita nije odgovorilo koji je stav njihove zemlje po ovome pitanju.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 07. 2023. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH ni nakon upućene urgencije za izručenje Sakiba Mahmuljina nema nikakve povratne informacije od Turske, a pravni stručnjaci navode da je domaćim institucijama ostalo još samo da se obrate Interpolu koji bi se obratio turskim organima i zatražio od njih konkretne odgovore nalazi li se osuđeni za ratne zločine nad Srbima u toj zemlji i zašto ga ne deportiraju.

Urgencija

Ranije je i ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao kako je potpisao urgenciju da se postupi po molbi Suda BiH u vezi s izručenjem nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

U njegovom resoru navode da i dalje nemaju nikakve povratne informacije od strane Turske.

"U vezi sa predmetom 'Sakib Mahmuljin' u ovom trenutku, ni nakon upućene molbe, a zatim i urgencije za izručenje, nemamo nikakvu povratnu informaciju od nadležnih tijela Turske", kazali su za Glas Srpske u tom ministarstvu.

Pravni stručnjaci sa druge strane navode da je još samo jedna mogućnost BiH na raspolaganju ostala kada je riječ o izručenju Mahmuljina domaćim vlastima.

Jedina adresa

"Jedina preostala adresa koja je na raspolaganju BiH, nakon upućenih molbi, urgencija jeste da se obrate Interpolu i da u obrazloženju njima navedu da Turska ignorira sve njihove molbe i zahtjeve. Jedino na taj način moguće je da Interpol preuzme konkretne aktivnosti i traži odgovore od Turske", kazao je odvjetnik Miodrag Stojanović.

S druge strane navodi i da se postavlja pitanje da li je BiH u ovom trenutku sigurna da se Mahmuljin nalazi u Turskoj.

"Tko kaže da je on u ovom trenutku u Turskoj? Najavljeno je da on ide tamo na liječenje. Sjeo je u avion i otišao tamo. Ali oni mogu da kažu da se on tamo ne nalazi, odnosno da nije evidentiran", rekao je Stojanović.

Postoji i varijanta "B", naglašava on, da Turska kaže da je on tamo, da je evidentiran, ali da neće da ga isporuče, ali bi usput trebali navesti iz kojih to razloga neće uraditi.

"Oni trenutno ignoriraju BiH i jedina preostalo rješenje institucijama BiH jeste da se obrate Interpolu i da traže nekakve mjere prema Turskoj, ako imaju dokaz da je on tamo", zaključio je Stojanović.

Veleposlanstvo šuti

Podsjećamo, Sud BiH je krajem travnja izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Ministar Bunoza u srpnju je pred parlamentarcima rekao kako nema nikakvog odgovora iz Turske, a ranije je iz Suda BiH za Bljesak.info rečeno kako ni oni nisu dobili nikakav odgovor.

Kontaktirali smo i tursko veleposlanstvo u BiH koje nam i nakon više upita nije odgovorilo koji je stav njihove zemlje po ovome pitanju.

Državni sud je 28. studenog 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. prosinca 2022. javi na izdržavanje kazne zatvora.

U studenom prošle godine pojavila se informacija kako je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica.

Kopirati
Drag cursor here to close