Dugo je trajalo

Još je jednom puklo!

Predsjednik SDA smatra da je izglasavanje takve odluke bilo nužno usuglasiti i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) odnosno njihovom zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2020. u 09:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koalicija koja je formirala Vijeće ministara više ne postoji. Otvoreno je pitanje tko će i kako donositi nužne i neophodne odluke na državnoj razini u sljedećim važnim i teškim danima. Otvoreno je pitanje kuda će i kako ova zemlja dalje'', rekao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis izbor novih članova SIP-a BiH.

Skinute maske

''Ovim su'', kaže Kožul, ''skinute i zadnje maske s planova bošnjačkih političkih predstavnika da preurede državu suprotno njenom ustavu. Iako je u pitanju nezakonita odluka, fokus bih zadržao na njenoj štetnosti po ukupne političke odnose''.

Naime, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je prestanak mandata članova SIP-a BiH Ahmeta Šantića, Suada Arnautovića Branka Petriča i Novaka Božičkovića, a za nove članove imenovani su Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vanja Bjelica i Jovan Kalaba.

Zanimljiva informacija je, objavile su Nezavisne novine, da su i Bjelica Prutina i Kalaba nekadašnji članovi SDS-a i PDP-a. Zbog nedostatka entitetske većine, na usuglašavanje Kolegiju je upućena odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana SIP-a BiH iz reda Hrvata. Prema predloženoj odluci, zbog isteka mandata dužnost člana SIP BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu dužnost iz reda Hrvata bira se Željko Bakalar, koji je inače savjetnik u Uredu Željka Komšića.

Kriza do dna

HDZ-ov državni parlamentarac kaže da se odlukom o izboru novih članova SIP-a politička kriza produbila na najvišu moguću razinu, upravo u trenucima kada državi prijeti usijanje  migrantske krize te pandemija koronavirusa.

''Ovom odlukom produbljuje se do dna politička kriza u BiH upravo u trenutku kada zemlji prijete dvije kataklizmične vanjske krize-migrantski val i pandemija korona-virusa. Zemlja koja se u svom punom kapacitetu teško može nositi s ovim dodatno je destabilizirana u vrijeme potrebe za najvišim stupnjem pripravnosti, organizacije i zajedničkog djelovanja'', istaknuo je Kožul.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH,  kazala je da ovo nije samo politička kriza nego je upitnost budućnosti BiH.

''Ovo je sve napravljeno u režiji SDA'', naglasila je Krišto i dodala da je sve napravljeno suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Hrvatski narodni sabor poručio je kako su politički predstavnici bošnjačkog naroda predvođeni SDA ''nastavili grubo urušavati funkcioniranje pravne države Bosne i Hercegovine'' te ''proces nepoštivanja zakona i procedura, degradirajući institucije Bosne i Hercegovine''.

Rušenje temelja

''Ovakvomu ponašanju, kao i nepoštivanju zakona i procedura Bosne i Hercegovine, mora doći kraj! SDA uvijek iznova iznenadi svojim odlukama, grubo kršeći dogovore i pokušaj stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini. Jednostranim potezima SDA ruši temelje i budućnost Bosne i Hercegovine. Pokazuje kako ne drži do partnerstva i ne želi napredak ovoj zemlji'', naveo je HRS.

No, čelnik SDA Bakir Izetbegović kaže kako je riječ o politički ispravnoj odluci.

''Naročito u slučaju Branka Petrića, koji se nedavno odazvao na poziv člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za sastanak i time pokazao da je politički pristran, kao i da su mu odluke entiteta iznad funkcije koju obavlja na državnoj razini'', kazao je u izjavi za Fenu Izetbegović.

Predsjednik SDA smatra da je izglasavanje takve odluke bilo nužno usuglasiti i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) odnosno njihovom zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

''Partnerstvo SDA, SBB i Demokratske fronte (DF) podrazumijeva koordinaciju i dogovor o svim važnim političkim pitanjima. Ovaj put je ta koordinacija, nažalost, izostala. To je greška'', kazao je Izetbegović.

Radončić i repriza

Ali, koaliciju je, po tko zna koji put, poljuljao i čelnik SBB-a Fahrudin Radončić  rekavši kako je sve samo priprema za novu izbornu krađu.

''Izborom novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), u režiji SDA i SDS-a, realno je očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB. Dovoljno se sjetiti činjenice da je dan uoči izbora 2018. godine zamijenjeno čak 6.500 članova biračkih odbora, a SIP je sve to legalizirao. Danas je (srijeda, op.a.) ta stranka dodatno povećala utjecaj na SIP i pripremila teren za nove izborne prevare'', objavio je predsjednik SBB-a.

I dok je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović podnio ostavku na članstvo u Kadrovskoj komisiji SDP-a zbog glasovanja zastupnika ove stranke o izboru novih članova SIP-a BiH, njegov stranački šef stoji na strani SDA.

Tako je Nermin Nikšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao kako smatra da od "ovog što smo imali ne može biti gore", te da se nada da će novi sastav SIP-a BiH ''pomoći povećanju transparentnosti i povjerenja u zakonitost provedbe izbora''.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, optužuje srpsku stranu i navodi kako ''ono što su učinili i čine SDS i PDP predstavlja izdaju zaključaka Narodne skupštine RS''.

Izdajnici

Time je, smatra Dodik, potvrđeno da političko Sarajevo može da računa na "izdajnike iz Republike Srpske".

Dodik je naveo da je činjenica da Mirka Šarovića, lidera SDS-a, napuštaju ljudi, a da on ostaje privržen samo onome što je za njega korisno, a to je suradnja s Bakirom Izetbegovićem, Denisom Zvizdićem i ostalima koji od njih traže da se obave ti poslovi.

Mirko Šarović Dodiku je odgovorio da je ovo pobjeda demokracije, a za Dodika šok i zemljotres.

''Čovjek je patološki slučaj i najveća prijetnja opstanku Republike Srpske. On je u izdaju krenuo davno, a najveća koju je učinio i koju je pokušao da zataška i sakrije je uvođenje Republike Srpske u NATO. On je ključni izdajnik koji je preko cijelog naroda, svojim potpisom, uveo BiH i RS u NATO i pogazio zaključke Narodne skupštine RS. Zbog ovoga ali mnogo toga drugog, ovaj čovjek mora otići s političke scene, kako bi Republika Srpska bila spašena od potpune propasti'', kazao je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close