Ostavke i mandati

Je li se lako odlijepiti od stolice?

Mitrovićeva ponuđena ostavka je odbijena, pa je on nastavio obnašati dužnost državnog ministra.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2022. u 13:18 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostavka je vrlo rijetka riječ koju čujete kada je u pitanju politički život  u BiH. Nebitno  govorimo li o Federaciji,  RS-u ili pak državnoj razini vlasti.

Ako ministar/ca da ostavku, to je uglavnom jer prelazi na neku drugu ''bitniju'' dužnost. A dešava se i da optužbe za krivična djela dovedu do ostavke. Da, vjerovali ili ne, nedavno je jedan od ministara na državnoj razini podnio ostavku jer je uhićen i osumnjičen za zloupotrebu položaja.

No, ipak više je onih koji ujutro idu na suđenja, a poslijepodne se smjeste u svoje mekane fotelje i dirigiraju javnim novcem, donose odluke, smješkaju se na eventima, kojekakvim 'otvorenjima i zatvorenjima', šalju poruke o prosperitetu i budućnosti – dok ih čeka naredno ročište.

Dujmović zamijenila Dilberović, prvo na suđenje pa u fotelju

Imamo i slučaj da je zbog smrti ministra, fotelja još uvijek 'prazna'. Neke su i dalje 'prazne', druge su zauzeli oni protiv kojih se vode krivični postupci a evo tko je koga i gdje zamijenio u posljednje dvije godine. I do kada.

Nije dugo bila prazna fotelja nekadašnje federalne ministrice kulture i sporta Elvire Dilberović. Ona je naime, dala ostavku na ovo mjesto i postala veleposlanica BiH u Švedskoj.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara tada je prihvatio njenu ostavku, te joj poželio uspješan diplomatski mandat u Kraljevini Švedskoj.

Podsjećamo, Dilberović je na ovoj dužnosti provela nepunih pet godina, a u Vladu FBiH je imenovana 31. ožujka 2015. godine a otišla je u siječnju 2020.

Na ovoj poziciji ju je zamijenila Zora Dujmović, koja i dalje obnaša dužnost federalne ministrice za kulturu i sport. Kažemo ''i dalje'' jer se Dujmović trenutačno sudi za zloupotrebu položaja. Do podne na suđenju, poslijepodne u ministarskoj fotelji.

Optužnica Dujmović tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji zbog čega je, kako se navodi, počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

''Savjetnici su dolazili i odlazili odlukom ministrice, takva je praksa bila. U pravilu su savjetnici dolazili, pravila su se rješenja, a dokumenta su skupljana mjesecima nakon što su se oni primili u radni odnos'', rekao je jedan od svjedoka dodavši da ne postoji formalna odluka, već rješenje po kojemu se savjetnici zapošljavaju, s obzirom na to da nemaju status državnih službenika i biraju se po diskrecijskom pravu ministrice Dujmović.

Smrt ministra, zamjenik i ...prazna fotelja

Čini se kako Federaciji BiH nije zdravstvo bitno govori i činjenica da je fotelja u ministarstvu zdravstva ostala nakon smrti federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića. Naime, Mandić je preminuo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u listopadu 2021.

Pokojni ministar je od 2005. do 2007. godine obnašao  dužnost federalnog ministra zdravstva, a od 2007. do 2010. godine bio zastupnik i predsjedatelj Odbora za zdravstvo u Parlamentu FBiH. Ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti zastupnički mandat. Mandić se nije kandidirao na opće izbore 2014. godine. Ponovo je imenovan 2015. godine za federalnog ministra zdravstva.

Nakon njegove smrti 7. listopada 2021. godine Vlada Federacije BiH  donijela je Rješenje o ovlaštenju za potpisivanje akata iz nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva i čuvanju i upotrebi pečata Federalnog ministarstva zdravstva. Ovim Rješenjem ovlastili su Marinu Bera, pomoćnicu federalnog ministra zdravstva da je za potpis i pečat zadužena upravo ona i to od 31. listopada 2021. godine, do imenovanja federalnog ministra zdravstva. Kojeg još uvijek nemamo. Fotelja prazna je.

Ostavka zbog zloupotrebe položaja

Ostavku je ne tako davno podnio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Lučić, kadar DNS, ostavku je podnio nakon što je uhićen po nalogu Tužiteljstva BiH zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja, a predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku o prihvaćanju ostavku.

U biografiji uhićenog ministra na službenim stranicama Vijeća ministara navodi se kako je od 2008. do 2018. godine radio u osiguravajućoj kući te u bankama, a kao profesionalno iskustvo navedeno je kako je stručnjak za ''rad sa novcem, računima i depozitima'', a kao vještine navodi se ''kartično poslovanje, obavljanje domaćeg i ino platnog prometa, suradnja s odjelom sprečavanja pranja novca…''.

Navedeno je i da je ministar sposoban za ''praćenje i provođenje zakonskih propisa, provođenje i ažuriranje Odluka o naknadama za usluge banke i kamatnim stopama'', ''upravljanje i rukovođenje ljudskim resursima unutar tima'' te za ''donošenje poslovnih odluka u skladu sa pripadajućim limitima''.

Po Zakonu o Vijeću ministara BiH, Tegeltija ima rok od 15 dana (ostavka je podnesena 19. prosinca ) da imenuje Lučićevog nasljednika kojeg zatim potvrđuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dotad dužnost ministra obavlja njegov zamjenik. U ovom slučaju to je Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji nakon Lučićeve ostavke rukovodi ovim ministarstvom. Još jedna prazna fotelja.

Mitrovićeva fotelja i novi mandat

Zanimljiva ''stvar'' dogodila se nedavno s državnim ministrom prometa i komunikacija Vojinom Mitrovićem. On je 18. studenog dao ostavku na ovu dužnost ali ne onome kome bi trebao da bi ostavka bila važeća i ne na način koji je propisao Zakon o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Mitrović (SNSD) je ostavku podnio i svoj mandat na raspolaganje stavio Glavnom odboru SNSD-a i predsjedniku te stranke Miloradu Dodiku.

Zakon o Vijeću ministara BiH je jasno propisao da ministri i zamjenici ministra mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja, a da ostavku podnose predsjedatelju Vijeća ministara BiH, u ovom slučaju Zoranu Tegeltiji (SNSD).

''Nisam podnio ostavku predsjedatelju Vijeća ministara BiH. Još sam ministar ''- rekao je Mitrović prošlog mjeseca za medije.

Naime, Mitrovićeva ponuđena ostavka je odbijena, pa je on nastavio obnašati dužnost državnog ministra.

''Dajem ostavku na mjesto u Sarajevu, a po objavljivanju u Službenom glasniku postat ću ministar u RS-u", izjavio je Mitrović u srijedu 21. prosinca 2022.

Na opasku da je njegova ostavka prošli mjesec odbijena u Vijeću ministara BiH, Mitrović je dodao: "Tegeltija će dobiti ostavku. Zamjenik će voditi ministarstvo".

Fadil je posustaje

Do novog ministra, dužnost će obnašati zamjenik Nedžad Branković iz SDA.

No, ostavka nije pala napamet aktualnom premijeru Federacije Fadilu Novaliću.

Premijer, kao i ministrica iz njegove Vlade Zora Dujmović – do podne šeta ''po sudovima'', a poslijepodne vodi sjednice Vlade FbiH.

Fadil Novalić nalazi se među nekoliko dužnosnika u Federaciji BiH protiv kojih se pred Sudom BiH vodi postupak zbog nabavke 100 respiratora iz Kine u Federaciji BiH.

Tužiteljstvo BiH je optužnicu podiglo u prosincu 2020. godine, a vještačenjem je utvrdilo da respiratori nisu preporučljivo u jedinicama intenzivne njege.

Suđenje je počelo krajem veljače 2021. godine, a osim Novalića optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević koja također i dalje obavlja dužnost ministrice, te vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Sud BiH je sredinom ožujka 2021. godine odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da se Novaliću i Milićević zabrani obavljanje dužnosti do izricanja prvostupanjske presude.

Isti sos

Podsjećanja radi, Novalić je premijer bh. entiteta FBiH od 2015. godine, a na tu poziciju je imenovan nakon Općih izbora održanih u listopadu 2014.

Dok mu se nastavlja suđenje zbog nabavke kineskih respiratora, Novalić je, s više od 9.600 osvojenih glasova na općim izborima u listopadu ove godine, osigurao poziciju u Parlamentu Federacije BiH.

Kao kadar SDA, vodeće bošnjačke političke stranke u BiH, bio je kandidat za Zastupnički dom entitetskog Parlamenta. Ljudi očito smatraju da bez obzira na sve afere i suđenje koje je u tijeku, mandat ne ''treba ispuštati iz ruku'', a Novalić ni u jednom momentu nije ponudio svoju ostavku.

O ostavci nije razmišljala ni federalna ministrica financija Jelka Milićević, koja je u istom ''sosu'' s premijerom.

Nakon podizanja optužnice, Milićević je kazala kako ima potpuni legitimitet da obavlja dužnost ministrice bez obzira na optužnicu koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv nje. Tada je istaknula kako nije nesavjesno obavljala svoj posao.

Zapadne zemlje i naša posla

Tako Jelka i Fadil ''ruku pod ruku'' pohode sudnice, a nakon toga održavaju sjednice.

Ministarska i premijerska fotelja neće nikad biti prazne ako se njih pita.

"U zapadnim državama, u kojima postoji osjećaj odgovornosti, podnose se ostavke na izabrane i imenovane dužnosti. Autoritet i kredibilitet narušeni su samom činjenicom da se vodi krivični postupak, no kod nas toga nema", istaknuo je tada Vehid Šehić, bivši član SIP-a.

Da...u zapadnim državama, reče Šehić. No, osim što nismo zapadna, nismo još mnogo toga.

Kopirati
Drag cursor here to close