Zastupnički dom

Izglasano - Sjednica je sazvana propisno, Mašić 'opleo' po opoziciji

Nakon usvajanja navedenog zaključka većinom glasova, današnja sjednica je nastavljena.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2024. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta zaključio je na sjednici glasovanjem, na prijedlog većine, da način sazivanja te sjednice ima zastupniču osnovu usprkos suprotnim tvrdnjama opozicije.

Poslovnik ne može predvidjeti sve situacije koje mogu nastati u radu Zastupničkog doma, u ovom slučaju situaciju vezanu za zdravstveno stanje predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić, navedeno je također u zaključku.

Način sazivanja sjednice od samog njenog početka prije podne, opozicija je jednako osporavala tvrdeći da predsjedavajuća Marinković Lepić nije postupila propisno kada je za vođenje sjednice ovlastila dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića, a da to nije dogovorila i s drugom dopredsjedavajućom Edinom Gabelom, iako to iziskuje Poslovnik.

Opozicija tražila prekid

Opozicija je stoga tražila prekid i prije utvrđivanja dnevnog reda, kao i sazivanje nove sjednice također za danas, u čijem dnevnom redu bi bio Prijedlog odluke o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca 2024. godine, a ne Informacija o nefunkcioniranju parlamentarnih radnih tijela, kandidirana ranije za aktualno zasjedanje.

Odluka o privremenom financiranju najavljena je, naime, za 24. siječanj, ali opozicija smatra da je i ta buduća sjednica sazvana nelegalno iz navedenih razloga vezanih za ovlaštenje Boškoviću, pa bi stoga građani Federacije koji zavise od federalnog proračuna došli u nezahvalnu poziciju.

Dopredsjedavajući Bošković je nakon duže zastupničke rasprave potom predložio da Dom glasa o tome je li ovlaštenje predsjedavajuće njemu legalno ili ne, na što je opozicija reagirala još burnije, posebno zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić tvrdeći da Boškovićev prijedlog nema nikakve veze s propisima.

Prijedlog zaključka u ime većine je pročitao nakon pauze zastupnik Belmin Zukan, a budući da je prvi potpisnik prijedloga bio Damir Mašić (Socijaldemokratska partija - SDP), Mešalić je prokomentirao da je zahtjev suštinski došao od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, čiji član je Bošković, a da Trojka (SDP, Narod i Pravda, Naša stranka) i u ovom slučaju ide naruku HDZ-u ne mareći na posljedice.

Usvojena većina - sjednica nastavljena

Nakon usvajanja navedenog zaključka većinom glasova, današnja sjednica je nastavljena.

Nakon duže odsutnosti zbog bolovanja, nazoči i predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić te sjedi za predsjedavajućim stolom, do dopredsjedavajućeg Boškovića.

Ona je u rujnu podnijela ostavku obrazlažući da to čini iz zdravstvenih razloga, a i danas tvrdi da usprkos tome što je bolovanje zaključeno, ne može voditi sjednicu, što može potkrijepiti i medicinskom dokumentacijom. Zbog toga je ovlastila Boškovića.

Budući da su pojedinci iz opozicije navodili prethodno da samo njena nazočnost u dvorani, odnosno zaključenje bolovanja podrazumijevaju da može voditi zasjedanje, odgovarala je da 'ona nikome ne bi zalazila u zdravstveni karton' te ponovila da se oslanja na mišljenja liječnika i da ne može voditi sjednicu, a da to ne utječe na njeno zdravstveno stanje.

Marinković Lepić tvrdi da je proteklog petka pozivala dopredsjedavajuću Gabelu da dođe u njen kabinet jutros u 9 sati radi dogovora o tome koga će ovlastiti za vođenje današnje sjednice, ali Gabela nije došla.

Gabela je to potvrdila, ali i dodala da nije smatrala za shodno odazvati se budući da nju predsjedavajuća nije konzultirala kada je odlučivala da Boškoviću povjeri vođenje prethodne sjednice.

Poslovnik nalaže da predsjedavajuća, u situacijama kad ne može voditi sjednicu, ovlasti nekoga od dvoje dopredsjedavajućih u dogovoru s njih oboje, što je opoziciji argument da je Marinković Lepić postupila nelegalno jer kad je ovlastila Boškovića, de facto nije imala suglasnost i od Edine Gabele.

Vladajući su na tvrdnje opozicije odgovarali da Poslovnik istina traži dogovor, ali to ne znači da je potreban konsenzus, pa je ovlaštenje predsjedavajuće Boškoviću legalno budući da dopredsjedavajuća Gabela nije došla mada je pozivana na konzultaciju.

O rujanskoj ostavci predsjedavajuće Marinković Lepić, Predstavnički dom se nije nikad dosad izjašnjavao, pa je u Parlamentu i sad zastupnici oslovljavaju predsjedavajućom, poneko 'predsjedavajućom u ostavci'.

Mašić 'opleo' po opoziciji

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) oštro je krizirao opoziciju optuživši ih za blokadu rada Parlamenta, ali i moguću blokadu "života u FBiH". Njihove postupke nazvao je "mizernim i jadnim". Kazao je kako se pred svaku sjednicu spominje tema izbora sudaca Ustavnog suda FBiH, izdaja i prodaja kao i "nepostojanje većine". "Većina evo postoji godinu dana, nitko nije izdao ni prodao. Nije izbor zaustavila ni opozicija ni stranke koje galame već Damir Mašić i Aner Žuljević koji traže da ne bude jedan kandidata već lista", rekao je.

Ponovio je kako njemu i Žuljeviću nije prihvatljivo da dobiju ime samo jednog kandidata (Marin Vukoja, op.a.) jer i posljednji put kada su biran sudac US FBiH su dobili imena pet kandidata koji su došli u Parlament FBiH.

''Degutantno je da od veljače prošle godine slušamo tu priču koja dolazi od opozicije. Pitanje izbora suca US FBiH trenutno uopće nije aktualno, zastalo je u Komisiji za izbor i imenovanja, ali eto neko ima potrebu da to spominje svaki put pred sjednicu parlamenta. Moj stav neće promijeniti nijedan koalicioni partner niti moji roditelji'', kazao je Mašić.

Na pitanje ostaje li koalicija bez većine s obzirom na to da je jedan član parlamenta iz NiP-a osuđen i da će mu biti oduzet mandat, odgovara: ''Ova koalicija ima 51 zastupnika tako da jedan zastupnik neće ugroziti postojanje većine koja je natpolovična većina.''

Poručio je da je cilj današnje sjednice da još jednom ''apelirajuna savjest opozicije da se dozove i prekinu blokirati rad parlamenta'', u protivnom će poduzeti mjere da izvrše deblokadu u skladu s Poslovnikom.

''Moramo izaći iz ove situacije. Niko nema pravo blokirati rad Parlamenta niti životu FBiH. Moramo usvojiti privremeno financiranje u narednih dva do tri dana inače ćemo u FBiH imati ozbiljna problem'', zaključio je Mašić.

Kopirati
Drag cursor here to close