Izborni zakon

Izetbegović u Bruxellesu zahvalio parlamentu

Rekao je kako je punopravno članstvo u Europskoj uniji jedan od strateških ciljeva BiH, te da su dobrodošle sve preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja…
Vijesti / Politika | 28. 06. 2021. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Bakir Izetbegović obratio se u Bruxellesu članovima odbora za vanjske poslove europskog parlamenta istaknuo da parlament ima veoma značajnu ulogu u procesu europskih integracija, te da aktivnosti, stavovi i preporuke ovog Odbora predstavljaju značajne smjernice, kako za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine tako i za ostale institucije uključene u integracijski proces.

''Sadržaj posljednjeg Izvještaja o BiH kojeg je pripremio izvjestitelj Paulo Rangel, kao i amandmani zastupnika i način na koji su ti amandmani tretirani, pokazuju visok stupanj poznavanja i razumijevanja prilika u BiH, njenih potreba na putu ka članstvu, a naročito potvrđuju opredijeljenost članova ovog Odbora za europsku budućnost BiH'', poručio je Izetbegović.

Rekao je kako je punopravno članstvo u Europskoj uniji jedan od strateških ciljeva BiH, te da su dobrodošle sve preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, a naročito one koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru i izbornom zakonodavstvu. 

Diskriminacija

''Uvođenje europskih demokratskih standarda, onakvih kakvi se prakticiraju u državama članicama EU i koji onemogućavaju bilo kakav oblik diskriminacije na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu'', kazao je Izetbegović. 

Predsjedavajući Doma naroda se, navodi se u priopćenju, zahvalio članovima AFET-a na prepoznatoj potrebi uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka, uz posredovanje predstavnika EU i angažman civilnog društva, u razgovore o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva. 

''Redovna komunikacija i koordinacija aktivnosti sa ovim Odborom, Europskim parlamentom i ostalim institucijama EU od suštinske je važnosti za put BiH ka članstvu u EU. Pandemija COVID-19 je otkrila pune razmjere važnosti te suradnje'', ocijenio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da se BiH suočava i s migrantskom krizom, te da veliki broj ilegalnih migranata, koji žele doći do zemalja Zapadne Europe, ulaze u BiH kao tranzitnu zemlju, a da im je prolaz dalje prema Zapadnoj Europi onemogućen.

Koncentriranje migranata

''Njihovo koncentriranje isključivo u dijelovima države u kojima žive muslimani predstavlja humanitarni i sigurnosni izazov za lokalne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine'', upozorio je Izetbegović.

Usprkos izazovima, dodao je, BiH je nastavila s ispunjavanjem obveza na europskom putu, te je ostvaren značajan napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

''Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH već u ovoj godini bila bi jasna poruka i značajan podsticaj institucijama uključenim u integracijski proces, donosiocima političkih odluka, a naročito građanima BiH, koji su u ogromnoj većini opredijeljeni za europsku perspektivu države'', zaključio je Izetbegović, navedeno je u priopćenju Doma naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close