Pregled tjedna

Svi bi voljeli biti kao oni iznad

HDZ-u odgovara da se ne događa ništa jer im svako događanje briše smisao, a SDA-u odgovara nova kriza jer je lakše pronađi original Daytona nego diplome njihovih najvažnijih i najzvučnijih igrača.
Kolumna / Pregled tjedna | 28. 06. 2021. u 09:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.6. – Ponedjeljak

Ne vidimo da se itko od držača naše sreće ispričao svojim glasačima, svojim narodima i samima sebi što nije pao dogovor o izbornom zakonu u kojem bi svi birali i skidali svoje. Bodovi ostaju podijeljeni u dva tabora. HDZ-u odgovara da se ne događa ništa jer im svako događanje briše smisao, a SDA-u odgovara nova kriza jer je lakše pronađi original Daytona nego diplome njihovih najvažnijih i najzvučnijih igrača.

Milorad Dodik opet je zapjevao. Ovoga puta s Cecom. Zapjevala je i revizija o trošenju novca u Predsjedništvu i guranju kadrova. Samo što tu muziku nitko ne čuje.

Da se korupcija isplati i da građane ove zemlje svi prave budalama govori i vijest da je inspektorica, koja je zbog kriminala teškog 20.000 KM osuđena na zatvorsku kaznu, za 16.800 KM kupila slobodu. Dobila je i kusur.

Počelo je ljeto. Najduži dan je u godini iako je u BiH svaki dan predug, a noć vječna.

22.6. – Utorak

Provlači se tiho priča kako robovima u BiH treba osigurati normalne uvjete rada po ovakvim žegama. Stidno se provuku priopćenja kako bi poslodavci trebali paziti na ove što crnče na otvorenom ili im štedljive gazde ne daju paljenje klima-uređaja u zatvorenim robovlasničkim kutijama. I to je sve.

Sindikati se zato glasno svađaju treba li roblju povisiti minimalnu plaću. Dio njih zajedno s poslodavcima čudi se što se traži da se povisi plaća i da se održavaju prosvjedi.

S druge strane, malo se tko čudi što cijene šaptom rastu i što standard šaptom pada.

23.6. – Srijeda

Bakir Izetbegović, koji svako jutro selami studenticu koja nikako da nam pokaže papire, bacio se i u književne kritičare pa je, eto, uzeo za pravo da iz naroda izbaci Muharema Bazdulja. Potom je ponovio da Hrvati kao manjina maltretiraju Bošnjake kao većinu.

Nabrojao je potom Izbegović ono što po njegovom mjerilu ne valja i rekao da kadrovi SDA vuku zemlju naprijed.

No, to naprijed je put prema velikoj provaliji.

24.6. – Četvrtak

A kako idemo naprijed govori i slavljeni propovjednik iz BiH koji kaže da je u svijetu sve krenulo naopako kad je žena puštena iz kuće. Kako naprijed idemo govori i šutnja žena u BiH.

Stižu nam nove donacije cjepiva i nikoga nije nimalo sram što smo se pretvorili u zemlju prosjaka.

Europski parlamentarci, koji nemaju puno pojma o nama, jer ni mi nemamo pojma o sebi, usvojili su rezoluciju o BiH u kojoj se ne spominje konstitutivnost. Slijedi sada likovanje i prepiranje, slijede nove lekcije o vizijama i strukturi zemlje, slijede natezanja stranaka koje će po tko zna koji put krenuti ispočetka i tvrditi kako nam žele najbolje i svaka će strana tvrditi kako samo je samo ona na pravoj strani povijesti.

O budućnosti ovdje nema priče. Niti je ovdje, dok su licemjeri u foteljama, ima.

25.6. – Petak

Cure detalji istrage oko najtajnovitije diplome na svijetu. Osmica, kažu, nije bio student fakulteta čiji je vlasnik u pritvoru. Kažu, nema dokaza za to.

Zato postoji svjedočanstvo da su se diplome, nakon uplate, slale poštom. Direktor spornog univerziteta je u zatvoru, ali zato sporni student mirno šeće i trudi se biti u sjenama afera i političkih preokretanja koja se serviraju samo da bi skandali ostali po strani.

To je taj europski put kojim nas vode napadači na kamere, posjednici državnih tajni umjesto diploma i pisci 3.000 stranica o sebi samima.

26.6. – Subota

SDP Hrvatske opalio je šamar drugovima iz BiH rekavši kako SDP BiH nema pravo soliti nekome pamet kad uopće ne poštuje ni ustav vlastite zemlje. Nema burne reakcije vjernog navijača Nermina Nikšića čija je politička snaga potrošena na svađi sa zaštitarima tijekom jedne utakmice.

Slušamo gluparije oko toga tko sa strane više voli BiH, koliko je Hrvatskoj stalo do nje i koliko je Srbiji stalo do jednog njezinog dijela. Unutar BiH nema političke ljubavi vrijedne spomena a sav patriotizam sveo se na mržnju prema drugom i dizanje sebe samoga u nebesa. A nebesa još ne kontroliramo do kraja.

Tužno je, recimo, da o korupciji i problemima mladih u BiH Amerikancima predavanje drži Bisera Turković. Ona je sigurno jedna od karika koja mladima ogađuje ovu zemlju i koja korupciju i iskorištavanje ove zemlje ne krije ni u kadrovima ni u tjeranju osoblja da joj vuče pretrpanu potrošačku košaru.

27.6. – Nedjelja

Najveći problem u ovoj zemlji je to što je vruće. Kuka se na sve strane kako se ne može izdržati od silnih stupnjeva. Mi smo ipak navikli da nas drugačije lože.

Bio je ovo tjedan deložacija u Mostaru. Ne trza nitko na to što na naplatu dolaze mućke iz prošlosti i činjenice da se netko igrao stanovima misleći da nikad neće doći vrijeme kad će se čitati zakoni. Šuti ministarstvo, šute odbori stranaka, i veliki i mali, šute udruge za zaštitu jadnika, šute borci za svakojaka prava. Galami se samo za šapice i njuškice. Za čovjeka ne.

Nikoga nije briga za one pored sebe. Svi bi voljeli biti kao oni iznad.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close