Mentalno jak

Izetbegović rekao da ga je Čović zvao i otkrio ponudu SDP-u

Izetbegović kaže kako izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH za SDA nije završena stvar.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2022. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Napad na SDA je napad na zdravi i snažni dio bh. društva, pokušaj isključivanja političke volje tog patriotskog segmenta, opasno unošenje podjela u bošnjački korpus koje ne može donijeti ništa dobro. Eventualno isključivanje SDA, uz koaliranje manjih probosanskih stranaka sa HDZ-om i SNSD-om, je politička perverzija koju treba na vrijeme zaustaviti'', izjavio je u intervjuu za Faktor Bakir Izetbegović, čelnik SDA, stranke koja neće sudjelovati u državnoj vlasti jer su se SNSD, HDZ BiH i stranke Osmorke dogovorile o zajedničkom programu.

Rekao je kako ga je ''prije desetak dana Dragan Čović pozvao na sastanak u Mostar''.

Samo dvojica

''Sastanak samo nas dvojice. Prihvatio sam poziv, ali vrijeme za sastanak će biti kada se ustanovi sastav Doma naroda Parlamenta FBiH, a mjesto za sastanak bi mogla biti zgrada Parlamentarne skupštine u Sarajevu, gdje i Čović i ja imamo kabinete'', rekao je Izetbegović.

Kaže kako izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH za SDA nije završena stvar.

''SDA predstavlja veoma bitan segment bh. društva, patriotski orijentirane građane, većinom Bošnjake privržene tradicionalnim vrijednostima. Neosporne su i zasluge SDA za obranu BiH i opstanak Bošnjaka, i neosporno je da je SDA pobijedila na oktobarskim izborima na svim razinama kada su u pitanju zakonodavna tijela. SDA je u Federaciji BiH dobila podršku glasača skoro duplo veću od slijedeće najjače stranke. Ove činjenice se moraju poštovati ako želimo stabilne odnose u bošnjačkom i probosanskom korpusu, a time i u državi'', rekao je.

Kaže kako je odnose s HDZ-om zakomplicirala odluka visokog predstavnika ''jer je predsjedniku HDZ-a dala u ruke mehanizme kojima, ne samo da može određivati tko je legitiman Hrvat u BiH, nego može određivati i koje političke stranke su legitimne i mogu, odnosno ne mogu sudjelovati u vlasti''.

Energičan

''Ponižavajuće je kada Dragan Čović naredi Trojki da DF ne može biti dio koalicije, ili kada građanske i multietničke stranke SDP i Našu stranku naziva bošnjačkim, a njihovi predsjednici na sve to šute i, puni nade da će ih Čović uzeti u vlast odlaze na sastanke u centralu HDZ u Mostaru'', rekao je.

Rekao je kako je sastanak čelnika SDP-a DF-a i njega inicirao Nermin Nikšić kojeg je zanimao stav DF i SDA u vezi sa popunom Kluba Srba u državnom Domu naroda.

''Kandidaturom Vojina Mijatovića SDP stvara iluziju da se bori za pravu stvar, za BiH, a protiv SNSD, a realno ide u susret Dodiku i omogućuje SNSD-u da dobije četvrtog izaslanika i time mogućnost nastavka blokada državnih institucija. Rekao sam to Nikšiću i, ponudio mu, po treći put, da se zajednički odupremo rušiteljima BiH, da napravimo snažan probosanski front u kom bi okosnica bili SDA, SDP i DF, ali je dobrodošla svaka stranka koja ima istu, patriotsku političku agendu. Kazao sam njemu i Komšiću da nama nije bitno liderstvo niti pozicije u tom frontu, već nam je bitno ostvariti snagu koju su glasači dali probosanskim strankama. Ta snaga je 60 posto ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i uz nju ide i obaveza'', rekao je, između ostalog, Izetbegović za Faktor.

Rekao je i kako mu je veleposlanik SAD-a u BiH rekao kako "on nema ništa protiv SDA" te da Bošnjake ''netko mora da ih ujedinjuje, brani i miri sa komšijama i širim okruženjem''.

''Dok sam živ radit ću na tome. A zasada sam živ, i hvala Bogu zdrav, energičan, u sasvim dobroj fizičkoj i mentalnoj snazi'', rekao je Izetbegović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close