Znaju što su razgovarali

Nikšić o sastanku s Komšićem i Izetbegovićem: Neka to ostane između nas

"Imate li neki primjer da sam ja pričao o onome što sam pričao s ljudima u četiri oka''
Vijesti / Politika | 21. 11. 2022. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka lidera stranaka Osmorke koji je održan u prostorijama SDP-a BiH, a na kojem je finaliziran Sporazum programske koalicije za predstojeći mandat, obratio se i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Finalizirani Sporazum predstavlja okvir za buduće koalicije sa drugim strankama, a sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. -2026. godine.

Na osnovu preliminarnih dogovora u petak, 25. studenog, u Parlamentu BiH sporazum će potpisati u ime Osmorke Nermin Nikšić i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, prenosi Klix.

Ostali detalji

"Danas smo mi kao Osmorka radili pa su opet ostali neki detalji da ih utegnemo, a u petak bi trebalo da u Parlamentu BiH potpišemo Sporazum o načelima i principima konstituiranja zakonodavne i izvršne vlasti. Ni od čega nećemo odustati, posebno ne od države BiH. Moram reći da smo imali vrlo kvalitetnu suradnju na izradi programskih dokumenata. To je prvo rađeno na razini Trojke s HDZ-om, pa su to onda radili ekspertni timovi, a još su ostali neki tehnički detalji", kazao je Nikšić nakon sastanka Osmorke.

Naglasio je da niti jedna od stranaka ništa ne uvjetuje, već su partneri opredijeljeni za program koji će onda izvršna vlast moći provoditi.

"Oni koji budu planirani za izvršne funkcije će morati još jednom da sjednu zbog programa rada vlada, što će omogućiti protok kroz parlamente i puno kvalitetniji rad. Nismo još razgovarali o funkcijama", istaknuo je.

Predsjednik SDP-a BiH nije htio otkrivati detalje Sporazuma programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Neka ostane između nas

Na pitanje novinara da komentira današnji sastanak s Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Željkom Komšićem (DF), Nikšić je odgovorio:

"Imate li neki primjer da sam ja pričao o onome što sam pričao s ljudima u četiri oka? Kad ste vidjeli da ja to govorim? Moji partneri znaju što smo razgovarali, ali smo se dogovorili da to ostane između nas".

Najavio je da će energetski projekti biti jedni od ključnih opredjeljenja naredne Vlade FBiH te da se stalo s energetskim projektima, kao i da će buduća vlast morati da radi na energetskom suverenitetu BiH.

"Hoćete da kažete da ćemo mi izdati interese BiH? Ja ne znam šta HDZ misli, ali znam šta misle ljudi ovdje", odgovor je Nikšića na pitanje da li će HDZ nastaviti raditi na onome što je toj političkoj partiji bio cilj i tijekom prethodnih godina, a specifično kada se radi o Izbornom zakonu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close