Reforma

Izetbegović pozdravio stav Njemačke

Izetbegović je naveo da se nada se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2021. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozdavio je službeni stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodavstva potrebno izmijeniti Ustav BiH, kako bi se u potpunosti implementirale presude Europskog suda za ljudska prava i otklonila diskriminacija prema dijelu građana BiH koji nisu iz tri konstitutivna naroda.

''SDA već dugo zagovara taj stav kroz bezrezervnu provedbu presuda Sejdić-Finci i ostalih, što je i obaveza na europskom putu, sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Zahtjev SDA je, dakle, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona'', napisao je Izetbegović na Facebooku.

Veoma značajnim smatra i stav Savezne vlade Njemačke da bi insistiranje na načelu „legitimnog političkog zastupanja naroda“ moglo produbiti etničke podjele i otežati provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava.

''Bez reduciranja nadležnosti domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovaj zahtjev HDZ je neprihvatljiv za SDA, na čemu uporno insistiramo i što jeste glavni kamen spoticanja u dugogodišnjim pregovorima sa HDZ-om'', naglasio je.

Izetbegović je na kraju naveo da se nada se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Kopirati
Drag cursor here to close