Traži sporazum

Lendo pisao Čoviću, Izetbegoviću i Nikšiću: Neće ići bez SDA

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, Lenado navodi kako je neophodan politički dogovor. 
Vijesti / Politika | 17. 02. 2023. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani član rukovodstva Federacije BiH iz bošnjačkog naroda Refik Lendo uputio je pismo predsjednicima SDA, Bakiru Izetbegoviću, HDZ-a, Draganu Čoviću i SDP-a, Nerminu Nikšiću, vezano za uspostavu vlasti u FBiH.

Stran(k)e

''Poznato vam je da se prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika mora obaviti dogovorom između troje izabranih kandidata. Shodno tome, uputio sam pismo gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću u kojem sam im predložio da u petak, 24. veljače 2023. godine, sa početkom u 10 sati, u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održimo sastanak na kojem bismo razmatrali pitanja izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine'', navodi Lendo u pismu. 

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, dodaje on, neophodan je politički dogovor. 

''Podsjetit ću Vas da su od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma do danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine činile, prije svega, one političke stranke na čiji prijedlog su birani predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju, to su SDA, SDP i HDZ BiH, sa svojim partnerima. Nikada do sada izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora koji podrazumijeva i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te se nikada nije desilo da u tom dogovoru ne sudjeluju stranke koje imaju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine'', ističe Lendo.

Video: Lendo pozvao lidere SDA, HDZ i SDP da se dogovore o federalnom premijeru

Kako bi sastanak čije je održavanje predloženo za petak 24. veljače 2023. godine ''bio produktivan'', Lendo poziva Izetbegovića, Čovića i Nikšića da obave ''neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te naprave sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine''.

Dogovor do petka

Lendo ja na konferenciji za novinare u Parlamentu FBiH rekao da je danas pripremio i poslao dva pisma.

''Jedno pismo je sa prijedlogom mojim kolegama Lidiji Bradara i Igoru Stojanoviću o održavanju zajedničkog sastanka u naredni petak u 10 sati, dok je drugo pismo molba liderima stranaka Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se do petka dogovore i nama olakšaju kako i na koji način odrediti predsjednika i potpredsjednike FBiH'', naveo je Lendo.

Dodao je da je Federacija BiH složena, da ne želi da se dodatno usložnjava, odnosno da želi da procesi idu što je moguće brže.

''Da bi mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH moramo znati tko će biti premijer jer ne mogu biti iz istih naroda i iz tog razloga sam poslao ovu drugu molbu. SDP, SDA i HDZ su dobili zadatak od Parlamenta da se što prije dogovore. Prema tome, nema nikakve blokade, ove tri partije se moraju dogovoriti, a nas troje iz rukovodstva Federacije BiH moramo odrediti poslije premijera i Vladu FBiH'', istaknuo je Lendo.

Naglasio je da se proces ne može odvijati bez SDA, da je ova stranka neizbježna, te da očekuje dogovor predsjednika tri političke partije.

''Na njima je da se dogovore, pa ćemo pričati. Mi ćemo sastanak u petak održati. Upravo hoću da odblokiram procese i zato sam ih zamolio da u petak sjednemo i da se dogovorimo o izboru predsjednika i potpredsjednika. Svakako da bez SDA nema procesa u tom dijelu. SDA je pobjednik ovih izbora'', dodao je Lendo.

Kopirati
Drag cursor here to close