"Dovoljno smo vremena izgubili"

Čović o Lendi: Postoji rješenje

"Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo u daljnji proces prijedloga mandatara odnosno Vlade FBiH. Dovoljno smo vremena izgubili i nećemo past pod utjecaj pisama i neću ni odgovoriti na to pismo", kazao je Čović
Vijesti / Politika | 20. 02. 2023. u 11:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne znam trebam li uopće to komentirati", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović o pismu novoizabranog član rukovodstva Federacije BiH iz bošnjačkog naroda Refika Lende.

Naime, Lendo se u petak pismom obratio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću te predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Do kraja tjedna 

"Trebali smo već u zadnja dva dana napraviti dogovor tri predstavnika tri konstitutivna naroda u FBiH oko toga da je gospođa Bradara predsjednica Federacije i da ima dva dopredsjednika. Obzirom da jedan predstavnik bošnjačkog naroda izbjegava sastanke ja mislim da će oni danas završiti posao i vjerujem da će se danas usuglasiti da je Bradara predsjednica i bit će vidljivo da gospodin ispred SDA želi blokirati proces jer to SDA radi zadnje četiri godine. Nadam se da ćemo danas imati jasnu situaciju sa potpisanim dokumentom, a onda je na institucijama BiH da reagiraju jer ako jedan predstavnik od tri ne želi uopće doći na sastanak da povuku poteze", naglasio je Čović te nastavio:

"Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo u daljnji proces prijedloga mandatara odnosno Vlade FBiH. Dovoljno smo vremena izgubili i nećemo past pod utjecaj pisama i neću ni odgovoriti na to pismo".

Na pitanje što će se dogoditi ako se Lendo ponovno ne pojavi Čović je jednostavno kazao:

"Rješenje bi bilo da ako Lendo ne dođe na sastanak da dvoje ljudi potpišu dokument i potpišu u parlamentarnu proceduru i Parlament bi glasanjem većine taj posao završio".

"Uradio je što je trebao" 

Govorio je predsjednik HNS-a BiH i o špekulacijama kako bi mogao reagirati i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te naglasio kako je "Schmidt uradio što je trebao uraditi".

"Mislim da je Schmidt u jednoj fazi uradio ono što je trebao uraditi i mislim da ne treba na bilo koji način djelovati kada je u pitanju izmjena zakona odnosno Ustava zakona FBIH i mislim da imamo sve riješeno. S druge strane, ako već treba djelovati, što je dosad radio, a ja to ne prizivam, za sve one koji antidaytonski djeluju, predstavnik je uvijek imao načina kako s tim ljudima izaći na kraj, ali iskreno ne prizivam takve odluke. U parlamentarnoj proceduri trebamo završiti ovaj posao i staviti točku na pitanje predsjednika FBiH i tek onda krećemo u izbor mandatara i ministara i želimo do kraja mjeseca to završiti. Što se tiče Schmidta ne treba donositi više nikakve odluke jer mislim da je to sve završeno", zaključio je Čović.

Podsjetimo, Lendo je na konferenciji za novinare u Parlamentu FBiH u petak rekao kako je pripremio i poslao dva pisma.

''Jedno pismo je sa prijedlogom mojim kolegama Lidiji Bradara i Igoru Stojanoviću o održavanju zajedničkog sastanka u naredni petak u 10 sati, dok je drugo pismo molba liderima stranaka Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću da se do petka dogovore i nama olakšaju kako i na koji način odrediti predsjednika i potpredsjednike FBiH'', naveo je ranije Lendo.

Naglasio je da se proces ne može odvijati bez SDA, da je ova stranka neizbježna, te da očekuje dogovor predsjednika tri političke partije.

''Na njima je da se dogovore, pa ćemo pričati. Mi ćemo sastanak u petak održati. Upravo hoću da odblokiram procese i zato sam ih zamolio da u petak sjednemo i da se dogovorimo o izboru predsjednika i potpredsjednika. Svakako da bez SDA nema procesa u tom dijelu. SDA je pobjednik ovih izbora'', dodao je Lendo.

Kopirati
Drag cursor here to close