SDA tribina

Izetbegović: Opasnost je u onom pragu od tri posto

''SDA se suprotstavila tri lobija, kladioničarskom, građevinskom i energetskom. Sve njih smo dobili protiv sebe braneći interese naroda. Nastavit ćemo se boriti za te interese, a ne za interese bogatih lobija'', izjavio je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 22. 07. 2022. u 23:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunom Centru za kulturu Travnik održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno iz SDA, Izetbegović je kazao da su novi izazovi pred Bosnom i Hercegovinom, te da će sve ono što je osigurano u posljednje tri desetljeća ponovo biti dovedeno u pitanje i da su pred državom i njenim patriotima nove borbe za očuvanje temeljnih vrijednosti.

''Mi se možemo ljutiti na međunarodnu zajednicu, ali mnogo je toga dobrog što su oni za nas uradili. Što se tiče novog plana OHR-a, u njemu ima i dobrih stvari, ali opasnost je u onom pragu od tri posto. Ako uvedu taj kriterij, da predstavnici naroda u onim kantonima u kojima su manjina ne mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH, tada će definitivno HDZ-u u ruke dati kontrolu nad tim dijelom Doma naroda FBiH i, što je još opasnije, jako povećati šanse SNSD-u da kontroliraju Klub Srba i da naprave kliješta skupa sa HDZ-om. Mi se moramo snažno oduprijeti tome. Ne smijemo dozvoliti da nam naprave ta kliješta'', poručio je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na neslogu u probosanskom bloku, istaknuvši kao problem nespremnost ljevičarskih stranaka da preuzmu odgovornost u okolnostima koje su važne za državu Bosnu i Hercegovinu, ali i odnos onih koji su zbog osobnih ambicija napustili SDA.

Govoreći o aktuelnoj inflaciji i poskupljenjima, Izetbegović je kazao da je neophodno pomoći narodu da prevaziđu te izazove i da se na tome uporno radi, te da je Vlada FBiH već pokrenula programe koji za cilj imaju pomoć najmanje 800.000 građana. Među izazovima današnjice je izdvojio i korupciju, sa kojom će se SDA i cjelokupno društvo, smatra Izetbegović, morati odlučnije suočiti.

''SDA se suprostavila tri lobija, kladioničarskom, građevinskom i energetskom. Sve njih smo dobili protiv sebe braneći interese naroda. Nastavit ćemo se boriti za te interese, a ne za interese bogatih lobija'', izjavio je Izetbegović.

Na tribini su se prisutnima također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, premijer SBK Tahir Lendo, član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić i predsjednik Asocijacije mladih SDA Sarajevo Kerim Balić, saopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close