Liste

506 članova SDA na listama

Vijesti / Politika | 04. 07. 2022. u 15:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je danas Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine liste kandidata ove stranke za učešće na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Video: Halid Genjac predao CIK-u kandidatske liste SDA

Tom prilikom je novinarima izjavio da je SDA najveća stranka s najjačom infrastrukturom te je stoga kandidirala najviše, ukupno 506 članova, i to za sve nivoe vlasti na cijelom prostoru BiH.

Od navedenog broja, 450 su kandidati s područja Federacije BiH, kandidirani za više razina - od kantonalnih skupština, Parlamenta Federacije BiH, do državne razine. Preostalih 56 kandidata je na listama s područja Republike Srpske u okviru Koalicije “Pokret za državu” i dio kandidata na državnom nivou s prostora RS-a gdje se "liste vode pod Strankom demokratske akcije, uz podršku stranaka Koalicije", kako je objasnio Genjac.

Među kandidatima SDA, ''više od 40 posto je žena, 30 posto mladih, 65 posto osoba s visokom stručnom spremom, 4 posto doktora nauka i 15 posto magistara'', kazao je Genjac.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Genjac ističe da ''prema Izbornom zakonu i konvencijama, sve stranke imaju pravo kandidirati iz vlastitih redova predstavnike bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa su tako na listama SDA imena kandidata Hrvata i Srba, mada najviše ima Bošnjaka''.

Kopirati
Drag cursor here to close