Pomaka nema

Izetbegović odbio razgovore prije početka; S Bošnjacima se tako ne može

Razlozi zbog čega je to uzalud, prema mišljenju lidera SDA, leže u tome što je trenutno ''jednostavno tako pokvarena atmosfera''.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2022. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je u četvrtak da medijacija predstavnika EU za izmjene Izbornog zakona u BiH još uvijek nije završena i da očekuje još jedan pokušaj da se stvari na tom terenu pokrenu.

Kako je, gostujući u Dnevniku FTV-a rekao Izetbegović, još jedan visokorangirani predstavnik EU će doći da još jednom pokuša razgovarati o izmjenama Izbornog zakona.

''Mislim da ćemo imati jednog visokorangiranog predstavnika EU koji će nešto još jednom probati. Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim pod utjecajem gospodina Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud'', kazao je Izetbegović.

Razlozi zbog čega je to uzalud, prema mišljenju lidera SDA, leže u tome što je trenutno ''jednostavno tako pokvarena atmosfera''.

''Tako je gospodin Čović svojim odlascima u Banju Luku, svojim okretanjem HDZ-a protiv Inzka i Zakona o zabrani negiranja genocida pokvario odnose da to u ovome trenutku nije realno. Nisam mislio na gospođu Von der Leyen'', naglašava Izetbegović

Istaknuo je da u ovom trenutku ne vjeruje u pozitivan ishod tih razgovora.

''Treba liječiti i popravljati ono što se kvarilo uporno zadnjih godina. Suradnja sa Dodikom koji prijeti da će pocijepati BiH, koji radi protuustavne stvari, vrijeđa. Dakle potpora od strane gospodina Čovića i to u kritičnim trenucima kad mi trebamo postići sporazum, ići u Banju Luku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona koji je nametnuo Inzko, to je stavljanje nama soli na rane. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da mi napravimo atmosferu u kojoj može proći jedan Izborni zakon, njegove izmjene'', naglašava Izetbegović

Izetbegović navodi da bi bila izdaja prihvatiti ono što insistira Čović i način na koji to inzistira.

''Bilo bi jedno popuštanje pred ultimatumom. Ne znam kako se i on i Milanović nisu naučili da se sa Bošnjacima to ne može tako. Trebao je vidjeti recimo kako gospodin Marošević u Varešu dobiva podršku Bošnjaka. Dakle lijepa riječ, a nikako ucjene, pritisci. Nismo se prepali JNA, nismo se prepali Beograda, nismo se prepali Karadžića, Tuđmana'', poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close