Sastanak

Zbog izbora u BiH: Čović s Milanovićem i Plenkovićem

Naglašena je potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović se susreo s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, priopćio je HNS.

Razgovarali su o daljnjim izazovnim aktivnostima koje predstoje kao i o naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Predsjednik Čović se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi RH na nemjerljivu doprinosu koji je ova Vlada uložila i ulaže u borbi za legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda, kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta ali i funkcinalniju BiH.

Prava konstitutivnih naroda u BiH se ne mogu dalje narušavati. Potrebno je odmah otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda kroz žurnu izbornu reformu koja će omogućiti legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH.

Čović sastao se i sa predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Naglašena je potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske. Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH, istaknuto je.

Čović je još jednom pozvao predsjednika Vlade RH i predsjednika RH da u sklopu međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close