Mostar

Čović o formiranju Vlade FBIH: Trebat će nadmudrivanja, ali vjerujem da ćemo je imati do 6. travnja

Govoreći o vremenskim rokovima, prvi čovjek HNS-a dodao je kako očekuje da će posao oko imenovanja nove izvršen vlasti u Federaciji BiH biti okončan u travnju.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2023. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović najavio je kako će se u petak, 24. ožujka, u Mostaru susresti izaslanstva stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i oko stranaka „Trojke”, a da će posao oko imenovanja nove izvršen vlasti u Federaciji BiH biti okončan u travnju.



Najavljeni sastanak rezultirat će sporazumom koji će otkloniti bilo kakav nesporazum između te dvije političke grupacije, izjavio je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

''U taj sporazum ugradit ćemo precizno svaki resor u Vladi FBiH, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo unutar Federacije, da znamo točno kakvu tko ima obvezu od dva bloka prema toj instituciji. To bi naslonili na onaj sporazum koji imamo na razini države'', kazao je Čović u obraćanju novinarima.

Po njegovim riječima, teško je očekivati da će se uspjeti postići dogovor o promjene resora u odnosu na postojeću podjelu u Vladi FBiH.

Govoreći o vremenskim rokovima, prvi čovjek HNS-a dodao je kako očekuje da će posao oko imenovanja nove izvršen vlasti u Federaciji BiH biti okončan u travnju.

Izgubljeno povjerenje

Što se tiče SDA, Čović je kazao kako je on osobno izgubio povjerenje u tu stranku.

''Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Da ne nagađamo o tom vremenu, što se mene tiče, SDA nitko ne izbjegava, ali mi pokušavamo da ova parlamentarna većina, koja će imati broj ruku koji je dobila predsjednica Federacije, da će pratiti Vladu Federacije. Trebat će tu možda još nekog nadmudrivanja, ali ja sam uvjeren da će petog, odnosno šestog travnja taj posao biti završen'', poručio je Čović.

Na novinarsko pitanje da prokomentirao najnovije Dodikove izjave o odcjepljenju Republike Srpske, Čović je odgovorio kako je njegov posao „stvarati ambijent u kojem će se u miru donositi odluke” te da „izjavu na jednoj strani uvijek slijedi izjava na drugoj”.

''Ne trebamo upadati u te priče. Mi koji nosimo izvršnu i zakonodavnu vlast bavimo se budućnošću kako bi riješili pitanje Izbornog zakona, svih reformskih zakona kada je u pitanju BiH. U Federaciji imamo bezbroj stvari koje moramo odmah riješiti: poljoprivredu, energetiku, socijalna i ekonomska pitanja, fiskalne probleme koje nismo znali riješiti zadnje dvije-tri godine, pogotovo u godinama iskušenja kada je rasla inflacija'', kazao je Čović.

Ustavni sud BiH

Što se tiče kandidature Marina Vukoje za suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te optužbi SDA i DF-a da je Vukoja blizak HDZ-u BiH, Čović je ustvrdio kako je Vukoja nominiran jer ima sve kompetencije za predviđeno radno mjesto te da je čovjek koji je biran kao državni službenih od svih političkih stranaka.

Dodao je kako Ustavni sud BiH „nije do kraja pravosudna institucija”.

- Pogledajte tko je do sada činio i tko još čini Ustavni sud ispred jednog, drugog ili trećeg naroda pa ćete vidjeti da to nije do kraja pravosudna institucija. Ključna nadležnost Ustavnog suda je da pokuša zaštititi Ustav BiH i usklađenost svih naših aktivnosti s Ustavom BiH. Puna potpora Marinu Vukoji, a on nije član stranke niti može biti kao državni službenik član stranke niti se igdje prikazivao kao član stranke. A, recimo, pogledajte tko danas čini bošnjačkog predstavnika u Ustavnom sudu BiH. To su potpredsjednici SDA - istaknuo je Čović.

Unutarnji preustroj HNS-a

Predsjedništvo HNS-a na današnjoj je sjednici ponovno za predsjednika Glavnog vijeća te organizacije izabralo Božu Ljubića, a za tajnika HNS-a Josipa Merdžu.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a razgovaralo se i o unutarnje preustroju te organizacije. Čović je kazao kako je iznesen prijedlog rada kroz 16 odjela.

''Želimo napraviti takve odjele koji mogu odgovoriti na sve izazove koji traži izvršna vlast kada je u pitanju svaka razina u BiH, i mislim da ćemo za nekih 15 dana te prijedloge u konačnici izdefinirati i imenovati osobe koje će voditi odjele i koji će dati novu dimenziju i dinamiku rada HNS-a'', zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close