Srebrenica

Iz RS tvrde da je pismo Cvijanović UN-u 'ignorirano': Najavljene prijave protiv Konakovića i Lagumdžije

Stalna misija BiH pri UN je, kako tvrdi Srna, "ignorirala pismo koje je prethodno poslala Željka Cvijanović povodom rezolucije o Srebrenici...
Vijesti / Politika | 06. 04. 2024. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića uputio je pismo organima i državama članicama Ujedinjenih naroda povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koju je predložio veleposlanik BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, prenosi Srna iz diplomatskih izvora.

Ignorirali pismo

Stalna misija BiH pri UN je, kako tvrdi Srna, "ignorirala pismo koje je prethodno poslala Željka Cvijanović povodom rezolucije o Srebrenici i nije ga proslijedila organima UN i misijama država članica, za razliku od pisma Bećirovića koje je uredno proslijeđeno".

Ako se ove informacije ispostave kao točne i ukoliko i pismo Želje Cvijanović ne bude u najhitnijem roku proslijeđeno na zadate adrese, iz njezinog Kabineta rečeno je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i veleposlanika BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Srna podsjeća da je ministar Konaković prethodno rekao da MIP šalje u proceduru službene stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH.

"Znajući za moguće manipulacije, Kabinet Želje Cvijanović poslao je pismo i direktno organima UN i misijama država članica", piše Srna.

Različit tretman

"Od nadležnih organa tražit ćemo da utvrde je li u pogledu pojedinačnih pisama članova Predsjedništva postojao različit tretman, odnosno je li pismo bošnjačkog člana proslijeđeno na navedene adrese, dok to nije učinjeno sa pismom koje je uputila srpski član Predsjedništva. Takođe, bit će neophodno utvrditi i da li je šef misije BiH pri UN postupao na osnovu akta Predsjedništva ili je to učinio samoinicijativno", naveli su iz Kabineta Željke Cvijanović.

"Međutim, to ne znači da će diskriminacija, zloupotrebe, neustavno i nezakonito djelovanje MIP-a i Stalne misije BiH pri UN proći bez posljednjica", poručili su iz Kabineta.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je 4. travnja pismo svim šefovima misija država članica UN, kao i generalnom tajništvu UN Antoniju Guteresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kome je skrenula pažnju na izuzetno značajno pitanje, a koje se odnosi na nedavne postupke veleposlanika BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji se odnose na Rezoluciju o Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close