Prozvala Lagumdžiju

Cvijanović pisala Ujedinjenim narodima

"Podrškom bilo koje članice UN ovoj rezoluciji nedisciplinirani veleposlanik BiH bio bi nagrađen za kršenje zakona svoje matične zemlje i lažno predstavljanje stavova BiH", napisala je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo svim šefovima misija država članica UN, kao i generalnom tajniku UN Antoniju Guterresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kojem je skrenula pažnju na izuzetno značajno pitanje, a koje se odnosi na nedavne postupke veleposlanika BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji se odnose na "rezoluciju o Srebrenici".

Cvijanović je u pismu naglasila da je skrenuta pažnja da je veleposlanik Lagumdžija jednostrano inicirao korake za podnošenje rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN i dodala da iako se uvažava značaj rješavanja tako važnih pitanja, imperativ je naglasiti da je ovaj postupak učinjen bez odgovarajućeg ovlaštenja i uz očigledno kršenje ustavnog okvira BiH.

Pismo Cvijanovićeve upućeno Guterresu i Frensisu, Srna prenosi u cijelosti:

"Kao što Vam je možda poznato, utvrđivanje i provođenje vanjske politike Ustav BiH izričito povjerava tročlanom Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH je najviši organ nadležan za utvrđivanje vanjskopolitičkih ciljeva i odluka zemlje.

Nažalost, veleposlanik nastavlja da se zalaže za ovu rezoluciju bez dozvole ili ovlasti Predsjedništva BiH, koji su ovom slučaju obvezni.

Takvo jednostrano djelovanje ne samo da podriva ustavni okvir BiH, nego i izaziva zabrinutost u pogledu legitimiteta i reprezentativnosti dotične rezolucije.

Nužno je pridržavati se principa suvereniteta, zakonitosti i pravilnog upravljanja u svim međunarodnim poslovima, posebno u cijenjenom domu Ujedinjenih naroda.

Štoviše, moram naglasiti da će ova rezolucija, ako bude usvojena, dovesti do podrivanja dugotrajnog poratnog procesa zacjeljivanja BiH. Njezino usvajanje izazvalo bi unutarnje sukobe u BiH i ozbiljno ugrozilo međunacionalno pomirenje, koje je od presudnog značaja za budućnost BiH. Postoji rizik da bi se ponovo rasplamsala tenzije i zaustavio napredak postignut ka miru i stabilnosti u regiji.

Podrškom bilo koje članice UN ovoj rezoluciji nedisciplinirani veleposlanik BiH bio bi nagrađen za kršenje zakona svoje matične zemlje i lažno predstavljanje stavova BiH, a sama rezolucija bi doprinijela rušenju njenog ustavnog poretka. Postavila bi opasan presedan koji bi doveo do podrivanja vladavine prava i načela diplomatskog integriteta.

Stoga Vas pozivam da poduzmete odgovarajuće mjere radi rješavanja ovog pitanja i postarate se da sve rezolucije ili inicijative iznesene na Generalnoj skupštini UN koje se odnose na BiH budu upućene u skladu s njezinim ustavnim procedurama i uz izričitu suglasnost nadležnih organa.

S nadom da ćete ovom pitanju posvetiti adekvatnu pažnju, koristim priliku da vam, Vaša ekselencijo, uputim izraze najvećeg poštovanja i uvažavanja", napisala je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close