Uvredljivo

Išarana sporna ploča na ulazu u Istočno Sarajevo

Vijesti / Politika | 23. 08. 2023. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srna / Išarana sporna ploča na ulazu u Istočno Sarajevo 

Ploča dobrodošlice u Istočno Sarajevo sa natpisom "Dobro došli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", u općini Istočna Ilidža išarana je u srijedu uvredljivim sadržajem upućenim Srbima.

Mržnja 

Na ploči postavljenoj u Ravnogorskoj ulici napisane su razne uvrede. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je Srni da ovo nije prvi put da su ploče dobrodošlice predmet iživljavanja, kako onih koji se bave politikom i predstavljaju Sarajevo, tako i običnog naroda zavedenog mržnjom prema Srbima.

"Zabrinjavajuće je da je narod zaveden mržnjom prema Srbima koja dugo traje i tu mržnju ispoljavaju na takav način", rekao je Ćosić i dodao da se Gradska uprava obratila Policijskoj upravi Istočno Sarajevo da se došlo do počinitelje koji treba da budu procesuirani.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je ako su te poruke napisala djeca jer to znači da se mržnja prema Srbima prenosi na nove generacije, a ako su pisale starije osobe, to znači da mržnja i dalje traje.

"Ništa novo, ali zbog opstanka i proširenja našeg naroda mi se nećemo baviti mržnjom prema njima i cijenimo ih kao susjede koje žive pored nas", naglasio je gradonačelnik.

Prozivke

Život u BiH, smatra on, može biti moguć samo uz međusobno uvažavanje, kojeg trenutno nema zbog toga što se signalizacija na ulazu u Istočno Sarajevo uništava.

"Imate apsurd u ovoj zemlji da je prije 15 dana gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić predvođena svojom svitom uništila tuđu stvar koju smo postavili i nitko o tome ne govori, iako smo podnijeli adekvatne prijave", istaknuo je Ćosić.

Ćosić je dodao da i to govori o karakteru i onome što je BiH, a to je da je apsolutno nemoguća i neodrživa.

Podsjetimo, nakon postavljanja ploče dobrodošlice u Istočnom sarajevu oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je navela kako "i tisuću puta ponovljena laž neće postati istina".

"Protiv vas ću danas podnijeti krivičnu prijavu Sudu BiH, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Moj tim provjerava lokaciju na kojoj je ploča postavljena, ako ste zauzeli milimetar teritorije našeg Grada, odgovarat ćete i za to", napisala je Benjamina Karić.

Gradonačalenica Sarajeva naknadno je podnijela krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zbog širenja javnog izazivanja ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Kopirati
Drag cursor here to close