Kazani

Benjamina Karić odbila prijedlog: Ne žele na spomeniku civilima napisati da su ih ubili pripadnici ARBiH

Gradsko vijeće Sarajeva ranije je jednoglasno podržalo prijedlog o gradnji ovog spomenika.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) odbila je amandman Naše stranke o sadržaju teksta na spomeniku na Kazanima i ostala pri prvobitnom prijedlogu.

Gradsko vijeće Sarajeva ranije je jednoglasno podržalo prijedlog o gradnji ovog spomenika. Riječ je o prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić koja je po preuzimanju gradonačelničke pozicije poručila da će spomenik biti izgrađen.

Ipak, nastale su nesuglasice glede toga što bi tekst na spomeniku trebao sadržavati, tj. da li bi se na njemu trebalo stajati tko je počinio zločin. Prijedlogu se usprotivila Naša stranka. Oni smatraju da se na spomeniku treba prvo navesti događaj, pa počinitelj, a na kraju izraz tuge i žaljenja.

Prijedlog Naše stranke za tekst na spomeniku je:

- Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tijekom 1992 i 1993 ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade.

U nastavku bi bila ispisana imena žrtava uz napomenu da broj žrtava nije konačan i rečenicu "Uz izraze tuge, poštovanja i vječnog sjećanja spomenik podiže Grad Sarajevo 2021. godine.

Iz SDP-a su se ranije pobunili i poručili da osuđuju "svaki pokušaj pripasavanja ovih zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili kompletnoj Desetoj brdskoj brigadi", a sličnog je stava bio i NiP.

 

Kralj Tvrtko

Gradonačelnica Sarajeva jučer je objavila na svom Twitter nalogu da Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji, kako je kazala, ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića.

“Na današnji dan 1377. godine, u Milima kod Visokog, bosanski ban Tvrtko I Kotromanić je krunisan za kralja Bosne. Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića”, napisala je gradonačelnica Sarajeva.

Njena objava izazvala je polemiku među korisnicima Twittera.

“Tvrko se krunisao u manastiru Mileseva na dmostima Sv.Save i bio kralj Srba i onda ide Bosna i ostale teritorijalne jedinice”, napisao je jedan korisnik.

Drugi je ovakvog mišljenja:

“Bravo gospođa Karić, samo nemojte čoveku kratiti ime, čovek se zvao Stefan Tvrtko I Kotromanić krunisan u Manastiru Mileševa”, još je jedan komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close