Obnovljena ploča

Prijava zbog ploče sa imenom Ratka Mladića stigla u Tužiteljstvo BiH

Iz Tužiteljstva BiH nisu željeli otkriti više informacija.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2022. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo je u srijedu, 9. ožujka, zaprimilo prijavu koja se odnosi na događaj ponovnog postavljanja ploče na Vracama, o čemu je pisao BIRN BiH.

Iz Tužiteljstva BiH nisu željeli otkriti više informacija, dodajući kako zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama prate događanja u javnosti i medijima koja se mogu dovesti u vezu sa kaznenim djelima iz njihove nadležnosti.

Nakon što je u siječnju ove godine na Vracama oštećena spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora, Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je novu ploču sa istim tekstom kakav je prvobitno postavljen 2014. godine. Ona se nalazi na mjestu administrativne granice Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Iz Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo su objasnili da su ploču ponovno obnovili, jer je u prethodnom periodu bila uništena, ali negiraju da se njome iskazuje priznanje Mladiću. Iz ove organizacije tvrde da je ploča postavljena u čast formiranja dva bataljona.

Pločom se veliča narod koji je bio postrojen kada je tu bio i Ratko Mladić, rekla je osoba koja se javila na fiksni broj Boračke organizacije, ali koja se nije željela predstaviti.

''Čast nam je da je on bio tu'', kazao je, te dodao kako ne vidi na koji način ploča veliča ratne zločince ili im dodjeljuje priznanje.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) u Haagu izrekao je prošle godine drugostupanjsku presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ploča je nekoliko puta bila prefarbana bojom, a zatim i očišćena, dok u siječnju ove godine nije i fizički oštećena.

Kopirati
Drag cursor here to close