Reakcije

Isak odgovorio na optužbe Cvijanović: Ženo s američke crne liste poznata si kao političarka sklona lažima

Video linkom se sudionicima zasjedanja obratila članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je optužila visokog predstavnika Christiana Schmidta
Vijesti / Politika | 01. 05. 2024. u 08:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na sinoćnjoj sjednici po srednjoeuropskom vremenu, na zahtjev Rusije, raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Video linkom se sudionicima zasjedanja obratila članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je optužila visokog predstavnika Christiana Schmidta i pojedine strane diplomate u Bosni i Hercegovini da se ponašaju kao kolonizatori. Ocijenila je i da se stavovi Republike Srpske često pogrešno i tendenciozno prikazuju. Po njenim riječima, politički predstavnici srpskog i hrvatskog naroda bore za poštivanje Daytonskog sporazuma, dok je za političke predstavnike Bošnjaka kazala kako žele centraliziranu, unitarnu državu.

Optužbe

Optužila je ministra obrane BiH Zukana Heleza i ministra unutarnjih poslova FBiH Ramu Isaka zbog zapaljivih izjava, a šefa Misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da je bez suglasnosti Predsjedništva BiH radio na rezoluciji čiji je cilj da UN proglasi međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

‘’Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije razgovaralo, niti je je usvojilo rezoluciju. Namjerno je skrivena od javnosti. Aktivnost se vodila suprotno Daytonskom sporazumu, ali jednostavno ste ignorirali tu činjenicu’’, poručila je Cvijanović, koja je posredstvom ruske misije u UN-u ranije proslijedila članicama Vijeća sigurnosti pismo u kojem je iznijela slične ocjene.

U svom obraćaju na sjednici Vijeća sigurnosti visoki predstavnik Christian Schmidt odbacio je tvrdnje da želi uništiti Republiku Srpsku kao i ostale optužbe koje je Cvijanović iznijela na njegov račun.

''Cvijanović se predstavlja kao članica Predsjedništva BiH, a ima namjeru da fabricira entitetske linije i predstavi ih kao nepostojeće državne granice. Ima li prijetnji miru i stabilnosti BiH? Nažalost postoje prijetnje. EUFOR se slaže u izvješću o stabilnosti. Nažalost, prema tom izvješću stoji da su izazovi na političkom planu. Situacija s vojnog aspekta je stabilna'', kazao je Schmidt, dodajući da je ponašanje političara iz RS-a prijetnja Daytonskom sporazumu.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za Europu, Središnju Aziju i Ameriku, Miroslav Jenča ustvrdio je kako je u proteklih godinu dana primjećen napredak, ali i neki zabrinjavajući potezi u BiH.

On je pozvao sve na Balkanu da smanje zapaljivu retoriku.

''Sve države, svi dužnosnici, građani, čak i mediji, moraju smanjiti govor mržnje i zapaljivu retoriku. Naravno, odgovornost je na političarima i institucijama da pokažu poštovanje žrtvama genocida i rata u BiH'', poručio je on.

Reagirao Ramo Isak

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak regirao je na izlaganje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović u Vijeću sigurnosti UN-a, a koja je u svom izlaganju spominjala federalnog ministra unutarnjih poslova, priopćeno je iz Federalnog MUP-a.

''Suradnici su me obavijestili kako je Željka Cvijanović spominjala moje ime u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a. Da ne bude zabune, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Željka Cvijanović obratila se putem video linka s obzirom na to da joj je, zbog podrivanja integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, zabranjen ulazak u SAD. Ženo s američke crne liste, na međunarodnoj političkoj sceni poznata si kao političarka sklona lažima, negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Svim subjektima međunarodnog prava dobro je poznato da ste upravo ti i Milorad Dodik – o kojem si toliko pričala da je zaista bilo neprijatno slušati tvoje podaničko izlaganje – ličnosti koje prijete ratom. Ja ne prijetim. Ali ti garantiram da se otcijepiti nećete i da ćete ostati entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Možeš se žaliti gdje hoćeš, ali iz Bosne i Hercegovine nigdje nećeš. Ako i odeš u torbi sigurno nećeš ponijeti ni pedalj bosanskohercegovačke zemlje, naveo je ministar Isak u svojoj reakciji.

''Degutantno bilo gledati tvoje iskorištavanje govornice... Pardon, video linka pošto ti je zabranjen ulazak u Ameriku, da pošalješ vapaj cijelom svijetu jer se tebi i sličnim tebi gase bankovni računi s kojih ne možete podizati novac zarađen na mukama ojađenih građana bh. entiteta RS'', navodi se u reakciji ministra Isaka’’, priopćeno je iz Federalnog MUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close