Sistematizacija

Inspekcija će pročešljati rotacije u mostarskoj Gradskoj upravi

Odgovarajući na pitanje da li je ovo Ministarstvo upoznato sa aktivnostima vezanim za premještaj državnih službenika u Gradskoj upravi Grada Mostara, navodimo da su se
Vijesti / Politika | 04. 06. 2020. u 12:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Potrebno je provesti inspekcijski nadzor

Upravna inspekcija Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanske županije će provjeriti sistematizaciju radnim mjesta u mostarskog Gradskoj upravi, potvrdio je za Bljesak.info Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ.

Naime, kako nam je potvrđeno, ovom Ministarstvu obratili su se određeni uposlenici Gradske uprave Grada Mostara, koji su tražili inspekcijski nadzor vezano za primjenu Zakona o državnoj službi i sistematizaciju radnih mjesta.

Kada je u pitanju procedura za donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinica lokalne samouprave, Zakon o principima lokalne samouprave FBiH u članu 15.  definira  nadležnosti načelnika odnosno gradonačelnika, gdje se propisuje da gradonačelnik utvrđuje organizaciju službi za upravu i drugih službi jedinice lokalne samouprave, odnosno da donosi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji službi jedinice lokalne samouprave.

''Navedena odredba ne propisuje obavezu podnošenja pravilnika na suglasnost gradskom vijeću. Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara iz 2018. godine je donesen na osnovu ovog Zakona. Zakon o organizaciji uprave u FBiH članom 52. stav 4. propisuje da gradonačelnik donosi pravilnik uz suglasnost gradskog vijeća. Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Grada Mostara iz 2018. godine jeste donesen bez suglasnosti gradskog vijeća, kao što je donesen i prethodni iz 2016. godine'', kaže ministar i dodaje kako Zakon o organizaciji uprave u HNŽ nema odredbi koji se odnose na donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u jedinicama lokalne samouprave.

Kada je u pitanju zakonitost rješenja o rasporedu na radna mjesta državnih službenika ili namještenika, ministarstvo navodi kako, ukoliko državni službenik ili namještenik smatra da je došlo do neke nepravilnosti u prvostupanjskom postupku prilikom donošenja istog, zaštitu svojih prava možete zatražiti ulaganjem pravnog lijeka Odboru državne službe za žalbe FBiH u ostavljenom roku.

''Odbor državne službe za žalbe je nadležan za odlučivanje u drugom stupnju o svim žalbama koje se izjave na rješenja rukovodioca organa državne službe'', navodi se u odgovoru iz spomenutog ministarstva.

Podsjećamo, proteklog je mjeseca izvršena sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi Mostara zbog čeka su se pobunili pojedini službenici jer se sistematizacija vršila mimo pravila. Tako su stručni suradnici promaknuti na pozicije viših stručnih suradnika, viši stručni suradnici na pozicije stručnih savjetnika, a stručni savjetnici u šefove službi. Preskakali su se rangovi, službenici nisu ocjenjivani, a pravilnikom su prekoračene brojne odredbe zakona i uredbi u Federaciji BiH, kao i odredbe mostarskog Statuta.

Naime, u pravilniku prema kojem se sad vrše ''rotacije'' u mostarskim odjelima, uvedena je i Jedinica za internu reviziju što je opet suprotno odredbama Statuta grada Mostara jer njime nije predviđen takav odjel.

Kopirati
Drag cursor here to close