Službenici

Nezakonito u Mostaru: U sjeni virusa može i bez Vijeća

Pravilnik o unutarnjoj organizaciji mogao je donijeti gradonačelnik samo uz suglasnost Gradskog vijeća, kojeg u Mostaru nema, a nisu ispoštovane ni zakonske odredbe prilikom objave Pravilnika.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2020. u 09:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskog Gradskoj upravi se, mimo zakona i zakonske procedure, stručni suradnici promiču na pozicije viših stručnih suradnika, viši stručni suradnici na pozicije stručnih savjetnika, a stručni savjetnici u šefove službi, doznaje portal Bljesak.info.

Također, u nezakonitim premještanjima službenika, koja su odrađena u sjeni borbe s pandemijom korona virusa, čak se mimo svih propisa pojedini službenici s radnog mjesta višeg stručnog suradnika promiču na radno mjesto šefa službe čime se preskače jedan rang u službi.

Pravilnik kao radni materijal

Unatoč tomu što su prekršeni svi pravilnici i zakoni, u Gradskoj upravi Grada Mostara ne odustaju od ovih promjena kojima će se djelatnici pojedinih gradskih odjela nagraditi, neki kazniti, a svoje će pozicije dobiti i, kako se može čuti, ''i koje kumče i rođeno dijete''.

Naime, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara stupio je na snagu 21. srpnja 2018. godine, u vrijeme godišnjih odmora. Objavljen je u izvornom obliku, kao radni materijal, dva mjeseca kasnije u Službenom glasniku Grada Mostara.

No, prema Zakonu o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH, pravilnik o unutarnjoj organizaciji mogao je donijeti gradonačelnik samo uz suglasnost Gradskog vijeća, kojeg u Mostaru nema, a nisu ispoštovane ni zakonske odredbe prilikom objave Pravilnika na koji se Grad poziva.

Bez oglasa

Donošenjem ovakvog pravilnika prekoračene su brojne odredbe zakona i uredbi u Federaciji BiH, kao i odredbe mostarskog Statuta.

Naime, u pravilniku prema kojem se sad vrše ''rotacije'' u mostarskim odjelima, uvedena je i Jedinica za internu reviziju što je opet suprotno odredbama Statuta grada Mostara jer njime nije predviđen takav odjel.

Zanemareni su, također, Zakon o organizaciji uprave u F BiH, Pravila i postupaka za izradu zakonskih i drugih propisa u F BiH, odredbe Uredbe o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koju obavljaju državni službenici, odredbe Uredbe o dopunskim poslovima osnovne djelatnosti i poslovima pomoćne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju namještenici, te odredbe iz Statuta Grada Mostara.

Unapređenje državnih službenika prema Zakonu o državnoj službi u F BiH vrši se putem internog oglasa koji traje najmanje sedam dana od dana objavljivanja, a objavljuje se na oglasnoj tabli organa državne službe. Toga u ovom slučaju nije bilo, što dovodi do zaključka da se pojedincima želi uskratiti pravo na unapređenje sukladno zakonu dok se druge želi nagraditi novom pozicijom.

Službenici bez ocjene

Uz to, preskočena je i jedna bitna odredba a to je da se kod internog premještaja uzima u obzir ocjena rezultata rada službenika, što službenici Gradske uprave Mostara nemaju jer nikada nisu ocjenjivani.

Tako se događa da službenici čija su radna mjesta još uvijek u Pravilniku nisu raspoređeni na njih, da se radne pozicije onih čija radna mjesta nisu više u pravilniku dižu  u viši rang, a da se službenici čija radna mjesta nisu više u pravilniku spuštaju u niži rang.

U međuvremenu, u tabelarnim prikazima novog rasporeda koji se vrši mimo zakona , već su raspoređena imena službenika, a na ''upražnjenim'' mjestima dopisana su imena onih kojima je dat blagoslov da zasjednu na pozicije iako ne postoji nikakvo zakonsko uporište za to.

U sjeni kriznih stožera, gdje je onaj mostarski bio najtiši pa se tek priopćenjima počeo javljati kad je sve prošlo, na djelu su velike turbulencije u Gradskoj upravi kojoj jedino prilikom promicanja podobnih službenika i kažnjavanja manje poslušnih, ne smeta to što nema Gradskog vijeća.

Inače, taj štit da Gradskog vijeća nema izvlači se prilikom svakog problema u Mostaru i po potrebi. Po potrebi se, vidimo na kaosu u Upravi, se on zanemari i baci pod noge samovolji.

Iz Grada Mostara, koji je uvijek škrt na odgovorima, uspjeli smo samo dobiti tvrdnje da je ''svaki natječaj javan''. No, time koliko je sve zakonito i javno trebalo bi se pozabaviti federalno Ministarstvo pravde koje je nadležno za zakonodavstvo pri imenovanja službenika. Također, prema zakonu o državnoj službi, ''Vlada Federacije odnosno vlade kantona najmanje jedanput u šest mjeseci razmatraju izvještaj o provođenju ovog zakona i donose mjere za unapređenje stanja u državnoj službi''.

Kopirati
Drag cursor here to close