Odjeli

Vrlo živo u mostarskoj Upravi: Premještaji mimo zakona?!

Pojednostavljeno - mostarski je gradonačelnik morao predložiti gradskim vijećnicima, kojih nema, premještanje službenika.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2020. u 09:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Po Zakonu o principima lokalne samouprave Federacije BiH nadležnost gradonačelnika, odnosno načelnika općine je da donosi pravilnik o unutarnjoj organizaciji'', rečeno je za Bljesak.info iz Gradske uprave Grada Mostara.

Naime, posljednjih dana u mostarskoj Gradskoj upravi u tijeku je raspodjela poslova u gradskim odjelima koja se, kako doznajemo, unatoč tvrdnjama Grada, vrše nezakonito. Prema navodima, rješenja o novom rasporedu su uručena svim službenicima.

Suglasnost gradskog vijeća

Stavak 2. članka 15. Zakona na koji se poziva Gradska uprava Grada Mostara regulirano je da načelnik odgovara za ustavnost i zakonitost akata koje donosi, odnosno predlaže vijeću.

Istodobno, Člankom 51. temeljnim Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji  BiH  regulirano je da pravilnik o unutarnjoj organizaciji organa i organizacija donosi  gradonačelnik za gradske organe uprave i gradske upravne organizacije, uz suglasnost gradskog vijeća.

Dakle, posljednjih dana vrlo je živo u mostarskoj Gradskoj upravi zbog premještanja djelatnika po odjelima. No, ono što je sporno je način na koji se vrši ova sistematizacija jer, čak i zakon na koji se poziva Grad, nalaže da se sve promjene moraju predočiti općinskim skupštinama odnosno gradskim vijećima kako bi od njih dobila odobrenja.

Iako se Grad poziva na zakon, čini se kako se zakonskom odredbom, na koju se Gradska uprava Grada Mostara poziva, stavlja van snage zakonska odredba temeljnog zakona o organizaciji organa uprave koja propisuje suglasnost gradskog vijeća, kao i odredbe Statuta Grada Mostara.

Odredbe Zakona o državnoj službi

Pojednostavljeno - mostarski je gradonačelnik morao predložiti gradskim vijećnicima, kojih nema, premještanje službenika. A budući da Vijeća i vijećnika nema, službenike nije moguće premjestiti na ovakav način jer se nepostojanje Vijeća uvijek izvlači kao adut nemogućnosti promjena u, recimo, javnim poduzećima. To je često pravdanje za komunalni kaos u Gradu.

U mostarskom premještanju, kako doznajemo, nisu se poštivale ni odredbe Zakona o državnoj službi F BiH. Službenici se bez provedene zakonske procedure, bez suglasnosti i znanja prebacuju na druga radna mjesta, a nije im omogućeno unapređenje. Pojedinci se bez zakonske procedure u podižu u viši ili spuštaju u niži rang.

No, zakon kaže da se premještaj može koristiti za rukovodeće i druge službenike koji se nalaze u istom organu državne službe. No, kako smo već pisali, u mostarskoj Gradskoj upravi se, mimo zakona i zakonske procedure, stručni suradnici promiču na pozicije viših stručnih suradnika, viši stručni suradnici na pozicije stručnih savjetnika, a stručni savjetnici u šefove službi. Pojedini službenici premještaju se s radnog mjesta višeg stručnog suradnika na radno mjesto šefa službe čime se preskače jedan rang u službi. Neki službenici ostaju na svojim radnim mjestima bez mogućnosti unapređenja.

Službenici bez ocjena

''Premještaj se vrši rješenjem koje samostalno donosi rukovoditelj organa državne službe i nije  je potrebna suglasnost drugih organa...'', navodi se u zakonskim odredbama o internom premještanju službenika, a prema navodima, službenici se raspoređuju po članku 21. zakona o državnoj službi.

Kad je u pitanju pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara, on je stupio na snagu 21. srpnja 2018. godine, u vrijeme godišnjih odmora. No, i za njega je, prema Zakonu o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH, mogao je donijeti gradonačelnik samo uz suglasnost Gradskog vijeća.

Dakle, mostarskom gradonačelniku je za premještanje potrebno Gradsko vijeće kojeg u Mostaru nema, a čije se nepostojanje izvlači onda kad odgovara Gradu i službama da se prikriju i opravdaju manjkavosti.

Uz to, kako smo već pisali, preskočena je i jedna bitna odredba a to je da se kod internog premještaja uzima u obzir ocjena rezultata rada službenika, što službenici Gradske uprave Mostara nemaju jer nikada nisu ocjenjivani.

Važno je napomenuti da u zakonu stoji i da Vlada Federacije odnosno vlada kantona, općinsko i gradsko vijeće utvrđuju opće smjernice za vođenje kadrovske politike u organima državne službe.

O zakonitosti spomenutog, upitali smo i nadležno federalno Ministarstvo pravde, ali do zaključenja ovog članka odgovor nismo dobili. Napomenut ćemo samo, za one kojima zatreba ovo ministarstvo, da na internetskim stranicama, godine Gospodnje 2020., nećete pronaći e-mail adrese.

Kopirati
Drag cursor here to close