Ideje

Inicijativa: Vojna obuka za sarajevske školarce?!

Na pitanje je li to svojevrsni odgovor na namjeru Vlade RS da formira rezervni sastav MUP-a RS, Jakupović navodi da je to slučajnost.
Vijesti / Politika | 30. 04. 2019. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok se naši susjedi prekomjerno naoružavaju, dok se govori o rezervnim sastavima, dok imamo stalnu prijetnju od terorističkih napada, a desnica jača, mislim da moramo našu omladinu ojačati i učiti je osnovama obrane i sigurnosti'', smatra Vedran Jakupović, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo.

Jakupović je, piše Dnevni avaz, u ovom zakonodavnom tijelu podnio inicijativu da u srednje škole bude uveden obvezan predmet koji bi učenike učio upravo tome – obrani, sigurnosti i samozaštiti.

U izjavi za Dnevni avaz Jakupović ističe kako je u BiH ukinut obvezni vojni rok, ali i predmet koji se u srednjim školama učio do kraja devedesetih.

''Ja sam taj predmet imao u gimnaziji i mislim da nam je potreban. On ima taj svoj vojni aspekt, ali uči i kako reagirati u slučajevima elementarnih nepogoda. S obzirom na to da mi živimo na Balkanu, oboje je moguće. Mislim da mi moramo biti spremni na sve'', kaže Jakupović.

Na pitanje je li to svojevrsni odgovor na namjeru Vlade RS da formira rezervni sastav MUP-a RS, Jakupović navodi da je to slučajnost.

''Imam već dugo namjeru da to predložim. Moramo od naše omladine napraviti ozbiljnije ljude. Svjestan sam da će ovo utjecati na poskupljenje obrazovanja, jer morate platiti nove profesore, ali mislim da nam je to potrebno i da novac možemo naći'', ističe zastupnik u Skupštini KS.

Vojni analitičar Hamza Višća podsjeća kako je ova inicijativa vjerojatno na tragu nekadašnjeg predmeta iz srednjih škola, popularnog ONO i DSZ (Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita). Ali, kako kaže, ona ima smisla pod uvjetom da bude realizirana na području cijele BiH.

''Bilo bi korisno, sada imamo mlade generacije kojima se percepcija oružja i rata svodi na ono što su čuli od drugih. Oni ne znaju što je puška, drugi im pričaju neke događaje, bajke. Osim toga, nekad se odlazak u vojsku doživljavao kao pravo polaganje mature zrelosti. Od prije mjesec dana svi srednjoškolci će do kraja školske godine imati osam sati nastave'', kaže Višća.

S druge strane, s dnevnopolitičkog aspekta, sve češćeg govora mržnje, stvaranja psihoza, ova inicijativa i nije pozitivna, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close