Izetbegović

Svašta je moguće: Imat ćemo duplo više rezervnih policajaca

Na pitanje jesu li u BiH mogući novi oružani sukobi odgovorio je konstatacijom kako će to ovisiti o načinu na koji će se na postojeće ugroze koje dolaze iz RS reagirati…
Vijesti / Politika | 24. 04. 2019. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlasti u RS-u predvođene Miloradom Dodikom stalnim provokacijama poput relativiziranja presude Radovanu Karadžiću, crtanja novih karata i separatističkim prijetnjama zapravo žele iskušati reagiranje i međunarodne zajednice ali i "domoljuba u BiH". Bude li odgovor na te provokacije slab, svašta je moguće'', rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za sarajevski Klix.


Naveo je kako su mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini opasno ugroženi stalnim provokacijama koje dolaze iz Republike Srpske te je najavio kako će stoga Federacija BiH poduzeti sve potrebne mjere kako bi na to odgovorila.

''Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagiramo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti s dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi općenito na jačanju tog korpusa'', kazao je Izetbegović.

Rekao je kako posebice Bošnjaci tu nemaju puno izbora jer nakon svega kroz što su prošli u ratu od 1992. do 1995. godine ne smiju dopustiti da im se ponove neke stvari.

''Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje'', kazao je.

Na pitanje jesu li u BiH mogući novi oružani sukobi odgovorio je konstatacijom kako će to ovisiti o načinu na koji će se na postojeće ugroze koje dolaze iz RS reagirati, prenijela je Hina.

 


Komentirajući odugovlačenje s uspostavom vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine Izetbegović je ustvrdio kako će to ipak uskoro biti riješeno te da će novo Vijeće ministara BiH kao i vlada Federacije BiH biti uspostavljeni u svibnju.

Ustvrdio je i kako SDA neće odustati od toga da ''u paketu'' bude aktiviran i godišnji nacionalni plan reformi (ANP) bitan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) čemu se odlučno protivi Dodik ali i sve političke stranke koje dolaze iz RS.

''Detalje vam neću govoriti, ali vam kažem bit će i Vijeće ministara i aktivacija godišnjeg nacionalnog plana'', bio je izričit Izetbegović.

 

Ne treba čekati

 

Zamoljen za komentar o tome da se posljednje vrijeme intenzivnije nego ikada ranije govori o nekim novim sigurnosnim prijetnjama, pa čak i ratu, predsjednik SDA je rekao da polako podiže stupanj izvjesne medijske i druge agresije u BiH, nagrađuju se ratni zločinci, negira se teritorijalni integritet BiH, prijeti se tom integritetu, policija u RS-u se pretvara u neku mini vojsku.

''Te poruke, riječi i djela nisu nimalo ospokojavajući. Treba biti svjestan te situacije, sigurnosna situacija se kvari i treba poduzimati korake, ne treba čekati da nas neka situacija zadesi. Pa i ovo što se događa sa suđenjem braniteljima BiH, na Dan Armije RBiH podignuta je optužnica za udruženi zločinački poduhvat. Kako može netko tko je branio zemlju praviti udruženi poduhvat, s kim se udružio? To je pokušaj izjednačavanja. Relativizira se istina. Izjave su sve drskije, dolaze s najviših mjesta i ne treba biti naivan i misliti neće. Koliko budemo jaki, toliko će biti manja šansa da se nešto loše desi. Oni koji vole ovu zemlju, koji nemaju alternativu, treba da se udruže i da djeluju politički ujedinjeno'', kaže Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close