Ne doprinosi miru

OHR: Od rezervnih sastava policije građani nemaju nikakve koristi

Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim razinama trebaju raditi na boljoj suradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najvišu razinu i osigurali sigurno okruženje.
Vijesti / Flash | 24. 04. 2019. u 18:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.

Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi.

Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim razinama trebaju raditi na boljoj suradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najvišu razinu i osigurali sigurno okruženje. Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija, te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje.

U tom kontekstu, pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnoj i federalnoj razini, kao i s međunarodnom zajednicom, navodi se u priopćenju OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close