Upućeno u proceduru

I SDA ima prijedlog za Južnu interkonekciju

Zastupnici su pozvali rukovodstvo Zastupničkog doma da Prijedlog uvrste na dnevni red prve naredne sjednice Doma.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2024. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska", priopćeno je iz SDA.

Zastupnici su pozvali rukovodstvo Zastupničkog doma da Prijedlog uvrste na dnevni red prve naredne sjednice Doma.

Prijedlog su uputili u proceduru po skraćenom postupku navodeći da to čine zbog hitno potrebnog rješavanja problema energetske stabilnosti FBiH i potrebe diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim plinom, što je jedna od međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

''Podsjećamo da je Zastušnički dom Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 21. prosinca 2021. godine već usvojio Prijedlog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska", ali da je on skinut s dnevnog reda Doma naroda Parlamenta FBiH te da je aktualni saziv Vlade FBiH bez jasnog obrazloženja povukao Prijedlog iz parlamentarne procedure'', navodi zastupnički klub Stranke demokratske akcije.

Podsjetimo, ranije je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao kako je južna plinska interkonekcija strateški projekt Bosne i Hercegovine, ali i Hrvata u BiH.

"Problem je da kad smo kazali da to idemo napraviti pripremili smo i zakon o južnoj plinskoj interkonekciji i jedan dio zakona je tko će to voditi. Ne možete plin i gas miješati u Bosni i Hercegovini. To su strateški resursi i ne budimo naivni, Je li realno da jedna tvrtka u kojoj nema niti jednog uposlenog Hrvata i da netko kaže da će to oni raditi za deset godina", rekao je.

Ponovio je primjere dvaju elektroprivreda, dvaju telekoma, pošta.

"Predlažem da vlasništvo firme Južna interkonekcije bude vlada Federacije BiH", rekao je i ponovio kako je to strateški projekt Hrvata u BiH. Rekao je kako treba naći izlaz iz ovoga svega te dodao kako "nije mudro prkositi nekome tko ima moć" i dodao kako nema izbora jer bi odustajanje od strateških projekata bilo eutanaziranje naroda. "Energija", rekao je, "Pa nema strateškijeg interesa". 

Kopirati
Drag cursor here to close