Vijeće ministara

Dignute ruke za Južnu i Istočnu interkonekciju

Vijesti / Politika | 11. 05. 2023. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je nekoliko važnih odluka, a između ostalog one koje su usvojene tiču se i Južne i Istočne interkonekcije, javlja reporterka N1.

Naime, na sjednici se našlo 26 točaka, a odluka koja se tiče Nacrta osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Hrvatske” na pravcu Zagvozd – Posušje – Novi Travnik s odvajanjem za Mostar.

Ministri su danas jednoglasno usvojili Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske" na pravcu Zagvozd (Hrvatska)-Posušje (BiH)-Novi Travnik s odvojkom za Mostar.

Zajedno s time je odobreno zaključivanje Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije" na pravcu granica Srbija-Bosna i Hercegovina-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Bosanski Novi.

Informaciju o tome je javnosti je dao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Dogovor donosi rješenja i našu zemlju vodi naprijed. Konflikt i svađe koriste samo političarima, jamče mandat i plaće", napisao je Konaković na svom Twitter profilu.

Dogovor o istodobnom davanju odobrenja za izgradnju plinovoda postigli su ranije upravo Dodik i Konaković, no problem bi sada mogla predstavljati činjenica da sve međunarodne sporazume, kakvi su i ovi o plinskim interkonekcijama, mora odobriti i Predsjedništvo BiH. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio protivljenje realizaciji ovih projekata ako se ne donese državni Zakon o plinu. Slično stajalište ima i bošnjački član državnoga vrha Denis Bećirević, koji je istaknuo da se pitanje opskrbe plinom mora definirati državnim zakonom.

Zajedno s odobrenjima za plinsko povezivanje s Hrvatskom i projektom LNG terminala u Omišlju, te novim plinovodom iz Srbije otkuda će dotjecati ruski plin, Vijeće ministara je prihvatilo Nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH kojega do sada ta zemlja nije imala. Zbog toga su vrlo često istupi vodećih dužnosnika BiH u inozemstvu nekoordinirani i ne predstavljaju stajališta te zemlje.

Nešto ranije, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković objavio je kako je na današnjoj sjednici BiH usvojen Nacrt zakona o vanjskim poslovima koji je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close