Posjet

Hurtić u posjeti: Ministar poručio da se okupao prije ulaska u Hrvatsku

Kazao je da je u Zagreb stigao kako bi potaknuo inicijativu da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju zasebnu izbornu jedinicu.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2023. u 13:40 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, koji boravi u posjetu Hrvatskoj, poručio je u petak predsjedniku države Zoranu Milanoviću da se prije dolaska "oprao i namirisao". 

Aluzija je to na Milanovićevu izjavu staru tri godine, kada je, govoreći o građanskoj BiH, kazao da je "to daleki san, ali prvo sapun, a onda parfem".

U Sarajevu je to shvaćeno kao uvreda Bošnjacima, ali je Milanović kasnije to zanijekao, objasnivši da se radi o metafori. "Kada sam rekao prvo sapun, onda parfem mislio sam i na Hrvate, na Hrvatsku, i na BiH - naprosto na jedan prirodan tijek događaja. Jer se ne mogu preskakati neke faze u razvoju", kazao je.

Hurtić u Saboru

Hurtić je u Saboru razgovarao sa zastupnicima albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminom Lekaj Prljaskaj i u izjavi novinarima imao se potrebu vratiti na tu priču.

"Danas smo došli u posjet Hrvatskoj, bili smo u Ministarstvu vanjskih poslova, došli smo i u Sabor i ja se nadam da se predsjednik vaše države Milanović neće naljutiti. Kupili smo parfem, sapun, okupali smo se i došli smo čisti u Republiku Hrvatsku", poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zasebna izborna jedinica

Kazao je da je u Zagreb stigao kako bi potaknuo inicijativu da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju zasebnu izbornu jedinicu.

"Tražit ćemo da Vlada RH pokrene inicijativu da Bošnjaci u RH imaju zasebnu jedinicu, o tome smo danas razgovarali. Naravno, treba promjena Ustava, to je nešto što je nama kao Bošnjacima, koji su u Hrvatskoj nacionalna manjina, veoma značajno i ja se nadam da će biti, kao što drugi traže, promjene Izbornog zakona u BiH", izvijestio je Hurtić.

 
Kopirati
Drag cursor here to close