Nacionalna zastupljenost

Mehmedović: Bošnjaci su potpuno neravnopravni u institucijama u Mostaru

Dodao je da je i Ostalih manje za 106 pozicija, ali je Hrvata više za skoro 500 i Srba više za 400.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2023. u 19:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je u srijedu točku dnevnog reda Nacionalna struktura rukovodstva, državnih/policijskih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i poštivanje zakonskih odredbi o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti, čiji je predlagač zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA).

Mehmedović je kazao da je po pitanju nacionalne zastupljenosti zabrinjavajući trend nepoštivanja zakona BiH.

Kršenje zakonskih odredbi

"Suštinski problem je što su rukovoditelji institucija prekršili jasne zakonske odredbe, jer u institucijama mora biti osigurana odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu sa nacionalnom strukturom, a prema posljednjem popisu", naveo je Mehmedović.

Dodao je da je tako zakonima nedvosmisleno propisano, a posljednji popis stanovništva proveden je 2013. i objavljen u Službenom glasniku BiH 2016. godine.

Podsjetio je da je visoki predstavnik Christian Schmidt, mijenjajući Ustav FBiH i Izborni zakon BiH, na dan izbora 2. listopada, koristio popis iz 2013. godine, te citirao njegovu izjavu da je popis iz 2013. godine realan popis.

Neravnopravnost i majorizacija

"Očekujem isključivo i samo poštivanje državnih zakona po pitanju nacionalne zastupljenosti u državnim institucijama. Službeni podaci institucija pokazuju da su Bošnjaci neravnopravni i majorizirani po pitanju nacionalne zastupljenosti u institucijama na razini države, jer ih ima skoro 800 manje od broja koji im pripada i u disbalansu su u 58 državnih institucija", kazao je Mehmedović.

Dodao je da je i Ostalih manje za 106 pozicija, ali je Hrvata više za skoro 500 i Srba više za 400.

Po njegovim riječima, situacija je posebno zabrinjavajuća po pitanju rukovodećih državnih službenika i rukovoditelja unutarnjih organizacijskih jedinica.

Zastupljenost Bošnjaka ispod 40%

Sramotno je, navodi on, da u sjedištima osam ministarstava ima čak 118 Bošnjaka manje, "kao primjer dugogodišnje suradnje i zajedničkog djelovanja ministara dvije političke stranke koje imaju strateško partnerstvo". 

"Navodim podatke da je u Ministarstvu pravde, Ministarstvu financija i trezora, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvu komunikacija i prometa zastupljenost Bošnjaka ispod 40 posto. Bošnjaci su u ogromnom disbalansu i potpuno neravnopravni u institucijama čije je sjedište izvan Sarajeva - u Mostaru, Banja Luci, Istočnom Sarajevu. Ništa bolja situacija nije ni u brojnim organima sa sjedištem u glavnom gradu BiH", istaknuo je Mehmedović.

Odgovornost

Dodao je kako se postavlja pitanje: Tko je odgovoran za navedeno?

"Očito se pitanjem nacionalne zastupljenosti u državnim institucijama do sada nitko od predstavnika Bošnjaka, prije svega, nije bavio dovoljno detaljno i dovoljno ozbiljno. Suprotno od toga, činjenice i podaci govore da su HDZ i SNSD i drugi sistemski i planski preuzimali institucije na štetu, prije svega, Bošnjaka ali i Ostalih", kazao je Mehmedović.

Dodao je kako poziva na odgovornost sve pojedince u sistemu, koji su svojim radnjama ili nepostupanjem prekršili zakone BiH.

Mehmedović je predložio Zastupničkom domu i nekoliko zaključaka u vezi sa ovom točkom dnevnog reda.

Međutim, zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja o njima, upućeni su Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Zastupnik Milorad Kojić (SNSD) je kazao da nije točno da su Bošnjaci diskriminirani u institucijama BiH.

Zastupnik Saša Magazinović (SDPBiH) smatra da je ovo tema o kojoj treba normalno i rasterećeno razgovarati.

Zastupnik Safet Kešo (SDA) je naveo kako u narednom periodu ovaj disbalans treba popravljati na najbolji način, "ukoliko želimo graditi normalne društvene odnose u kojima ćemo svi biti uzajamno poštovani i uvažavani".

Zastupnik Nihad Omerović (Narod i pravda) je kazao da kroz ovu informaciju mogu detektirati uzroke, stanje, "a na nama je da pokušamo otkloniti posljedice i ispraviti određene neravnopravne odnose kada je u pitanju stanje struktura zaposlenih unutar institucija BiH".

Potrebno obuhvatiti sve institucije

"Poražavajući je podatak, da od 70 institucija, agencija, zavoda, koje su bile predmet analize, samo u okviru 11 institucija je okvirno zadovoljena nacionalna struktura, ono što propisuje Ustav, odnosno važeća zakonska regulativa", naveo je Omerović.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ BiH) je kazao da se zastupnik Memhedović u svojoj analizi pozabavio sa 10.921 osobom.

"Znamo da u institucijama BiH radi više od 20 tisuća, pa čak mislim više i od 23 tisuće osoba", naveo je Kožul.

Dodao je da, ako bismo se željeli s dobrim namjerama i u dobroj vjeri baviti ovom temom, barem bi trebali obuhvatiti sve institucije u BiH i sve uposlene u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close