O Apelaciji Borjane Krišto

HS i HDZ 1990: HDZ BiH želi sahraniti Hrvate u Bosni

''Apelacija Borjane Krišto je zla namjera da se potpuno politički obesprave Hrvati Bosne'', napisali su u priopćenju Županijski odbori Hrvatske stranke (HS) i HDZ 1990 Središnja Bosna.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2018. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je cilj izbora da Hrvate BiH predstavljaju Hrvati s područja u kojem nisu ugroženi i političari sumnjive prošlosti  i morala, onda takva politika u nama nema partnera i mi ćemo joj se svim kapacitetima suprotstaviti'', navode u svojoj reakciji Županijski odbori Hrvatske stranke (HS) i HDZ 1990 Središnja Bosna.

Županijski odbori Hrvatske stranke (HS) i HDZ 1990 Središnja Bosna javnosti su odaslali zajedničko reagiranje na apelaciju Borjane Krišto, predsjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenice predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, a u kojem zaključuju kako se radi o obespravljivanju i političkom sahranjivanju Hrvata u Bosni.

''Krajnje je nekorektna i pravno dvojbena apelacija koju je čelnica Zastupničkoga doma Parlamenta BIH i zamjenica HDZ-a BIH uputila Ustavnome sudu BiH na odredbe Ustava FBiH koje jamče izbor najmanje po jednoga izaslanika iz svakoga  konstitutivnoga naroda iz svih deset županijskih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH. Smatramo kako se radi o grubom nasrtaju HDZ-a BiH na ustavno i izborno pravo naroda i građana, pa dakle i Hrvata, da bez obzira na brojnost i županiju u kojoj žive, biraju sebi  izaslanike u federalni Dom naroda, koji je ustavno utočište za  zaštitu ustavnih prava pripadnika konstitutivnih naroda, bez obzira koliko ih  negdje ima i kojoj županiji pripadaju'', naveli su iz ove dvije stranke, dodajući kako za njih više nema nikakvih dvojbi, apelacija Borjane Krišto je po njihovom mišljenju  ogolila namjere vrha HDZ BiH.

''Apelacija Borjane Krišto u potpunosti je ogolila zle namjere vrha HDZ-a BiH da totalno obespravi i  politički sahrani Hrvate u Bosni.  Sreća je da je gospođa Borjana Krišto očigledno pravno  neuka, kao i njezini pravni sufleri, pa  smo čvrstoga uvjerenja kako se Ustavni sud BiH neće uopće miješati u tumačenje Ustava  FBiH'', ističu iz ove dvije stranke.



Navode da ''članstvo Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 s područja Središnje Bosne prepoznaje izdaju i zavjeru interesa  Hrvata s područja Bosne poput one sa Travnikom''.

''Nije korektno i zapravo sramno je, u izmjenama Izbornoga zakona predlagati izbor pet izaslanika iz Hercegovačkoneretvanske županije, a samo četiri iz Središnje Bosne. Podsjećamo, samo zahvaljujući sumnjivim političkim trgovinama HDZ BiH Travnik nikada nije bio ustrojen kao Mostar, a redovito je bio predmetom političkoga potkusurivanja  i namirivanja u spletkama sa partnerskim bošnjačkim strankama. Članstvo Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 s područja  Središnje  Bosne  smatra kako bi hrvatski predstavnici i pregovarači morali pokazati nacionalnu osviještenost i  solidarnost pa bi, umjesto likvidiranja ustavnih prava Hrvata na pojedinim područjima trebali zagovarati izbor većega  broja izaslanika u Dom naroda s područja gdje su Hrvati brojno i politički inferiorni a to je, nažalost, područje Bosne.  Ako je cilj izbora da Hrvate BiH predstavljaju Hrvati s područja u kojem nisu ugroženi i političari sumnjive prošlosti  i morala, onda takva politika u nama nema partnera i mi ćemo joj se svim kapacitetima suprotstaviti'', stoji u zajedničkom priopćenju iz ove dvije stranke a kojeg potpisuju predsjednik ŽO SB HS BiH Ivica Bilić i predsjednik ŽO SB HDZ 1990 Anto Bilić.

Podsjetimo, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom traži da se ospore odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u Dom naroda Federacije BiH.

Apelacija koju je dostavila visoka dužnosnica HDZ-a BiH Ustavnome sudu temelji se na ranijoj presudi koju je Ustavni sud donio po apelaciji Bože Ljubića, nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i aktualnog saborskog zastupnika kojom su izbrisane te odredbe u Izbornom zakonu, no on se nije žalio na odredbe Ustava Federacije BiH .

Kopirati
Drag cursor here to close