Izborni zakon

Hrvatski prijedlog usuglašen sa strancima

"Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem'', naveo je Cvitanović.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Konačni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, nedavno usvojen od strane Hrvatskog narodnog sabora, usuglašen je s predstavnicima EU i SAD'', izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Čelnik 'devedesetke' je za Glas Srpske rekao kako su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH da se dogovore o modalitetima provođenja ovih prijedloga.

"Crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići jeste poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama", istaknuo je Cvitanović te naveo kako će dati šansu političkim pregovorima da bi se došlo do konačnog dogovora.

"Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima planiranim za krajem siječnja. Ukoliko do toga ne dođe, HNS će 19. veljače donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi sljedećih općih izbora u BiH", pojasnio je.

Za izjave pojedinih bošnjačkih političara da im odgovara status quo do izbora, Cvitanović je rekao kako bi oni ''ponovno da Hrvate dovede u neravnopravnu poziciju'', ocijenivši da takvi stavovi vode zemlju u još veću političku i institucionalnu nestabilnost.

Cvitanović je naveo da oni koji licemjerno zagovaraju nekakav građanski koncept uređenja BiH imaju sasvim druge ciljeve, odnosno da bi to u stvari bila jedna građanska unitarna država u kojoj bi dominantan bio samo jedan narod.

Kopirati
Drag cursor here to close