Minuta šutnje?

Hrvatska: Turudić imenovan glavnim državnim odvjetnikom

Vijesti / Politika | 07. 02. 2024. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski sabor izabrao je u srijedu Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika na mandat od četiri godine. Za njegov izbor glasovalo je 78 zastupnika, 60 protiv i dva suzdržana.

Turudić će zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju.

Uoči glasovanja saborska oporba u zahtjevima za stankama ponovila je oštre kritike na račun Turudićevog izbora i pozivala vladajuće da odustanu od izbora.

Nakon glasovanja Peđa Grbin (SDP) pozvao je na minutu šutnje pravosuđu "kojem ste zabili zadnji čavao u lijes".

Kako prenosi Index.hr, za imenovanje Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika nije bila zapreka to što je lagao o prirodi svog odnosa s Josipom Rimac, višestrukom osumnjičenicom USKOK-a, i javljao informacije o istragama (kao što je upravo Rimac javio da neće biti privođenja).

Za njegovo imenovanje nije bila zapreka ni to što su na Županijskom sudu za njega lobirali osuđeni kriminalci, kao što su braća Zoran i Zdravko Mamić, koji su bili zabrinuti za njegovu poslovnu budućnost.

Nije bila zapreka ni to što je Turudić, za kojeg se govorilo da je Sanaderov dečko, rekao za sebe da je "određen HDZ-om". Nije bila zapreka ni to što je kao sudac morao guglati pravilnike da bi pomogao Tomislavu Karamarku, tada šefu HDZ-a, i što je davao pravne savjete članovima te stranke.

Nije bila zapreka ni njegovo druženje s kriminalcima. Na kraju, nije bila zapreka ni to što je bježao policajcima da bi izbjegao plaćanje kazne.

Izabrala ga je vladajuća stranka, koju vodi aktualni premijer Andrej Plenković, koja je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena krivom u slučaju Fimi media, odnosno u aferi izvlačenja državnog novca. HDZ je, uz 3.5 milijuna kuna kazne, državi morao vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close