Partijski pluralizam

HRS: Kako našim novcima (is)peglati 'ukaljani ugled velikog vođe

Stranka podsjeća kako je Dragan Čović u svom govoru u završnici HNS-a, u pauzama između iznošenja detalja iz privatnog života predsjednika HRS-a rekao kako ''Različite riječi stavovi su i te kako dobrodošli. Mi tražimo politički pluralizam!''.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već nekoliko dana za redom TVHB, prije glavnog Dnevnika, u programu pušta cenzuriranu snimku zasjedanja HNS-a. U necenzuriranoj verziji je „ukaljan“ ugled velikog vođe i jedine partije, pa ga valja (is)peglati. Sve to našim novcima, uz to tražeći dodatne putem računa za EPHZHB'', objavila je Hrvatska republikanska stranka.

Stranka podsjeća kako je Dragan Čović u svom govoru u završnici HNS-a, u pauzama između iznošenja detalja iz privatnog života predsjednika HRS-a rekao kako ''Različite riječi stavovi su i te kako dobrodošli. Mi tražimo politički pluralizam!''.

''Kako u praksi izgleda partijski 'pluralizam', mogu se uvjeriti gledatelji TVHB kojima se servira, nekoliko dana za redom, cenzurirana inačica zasjedanja HNS-a. U toj inačici zasjedanja HNS-a govore dva puta Dragan Čović i jednom Borjana Krišto. Nema drugih govornika. Ova TV kuća se trenutno financira proračunskim sredstvima općina, gradova i županija'', navodi HRS.

Dodaju kako su po informacijama javno objavljenih dokumenata, za rad TVHB su uplaćeni sljedeći iznosi, na godišnjoj razini: ⁃ Hercegovačko-neretvanska županija 220.000,00 KM, Široki Brijeg 44.400,00 KM, Posušje 16.600,00 KM, Ljubuški 58.000,00 KM, Livno 25.000,00 KM, Čapljina 130.000,00 KM, Čitluk 70.123,00 KM, Neum 35.000,00 KM te Tomislavgrad 58.000,00 KM.

''Dakle, 657.123 KM iz općina, gradova i županija za koje smo pronašli informacije. Na spomenutoj sjednici HNS-a iznesena je ideja da se za rad ove tv kuće putem računa EPHZHB izdvoji dodatna 1 KM po kućanstvu. U zakonodavnim tijelima gdje HRS ima svoje zastupnike, u više navrata smo tražili izvješća o utrošku proračunskih sredstava uplaćenih za rad ovog medija, kako bi se znalo jesu li sredstva utrošena namjenski ili otišla za privatne potrebe pojedinaca, kao što je to često ranije bio običaj. Nikada nismo dobili odgovor. Imajući u vidu nenamjenski i netransparentan utrošak proračunskih sredstava za ovu TV kuću, veliko je pitanje, s obzirom na broj korisnika EPHZHB, kamo bi išao novac uplaćen putem 1 KM dodatka na račun za struju. Prigodom formiranja RTVHB, HRS je podržao taj projekt, ali smo bili protiv sustavnog financiranja istog iz proračuna općina i županija, iz prostog razloga što smo još tada predvidjeli kako će na taj način ta TV postati ono što i jeste: PR servis HDZ-a BiH'', navodi se.

HRS ističe kako je ''Hrvatima u BiH potreban objektivan i neovisan medij koji će informirati i promovirati hrvatsku kulturu, običaje i koji će afirmativno reproducirati društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH.''

''Ono što nam je najmanje potrebno je još jedan stranački medij. HDZ BiH putem proračunskih dotacija godišnje prima preko 1,5 milijuna KM. Sasvim dovoljno sredstava za financiranje svojih medija, bez da traže od ljudi dodatna financiranja, pa makar u simboličnim iznosima. Medij da bi opstao danas na tržištu mora biti kvalitetan i gledljiv, potencirati istraživačko novinarstvo i društvenu angažiranost, jer jedino kao takav može postati ekonomski autoreferentan. Promovirajući partijsku agendu i cenzuru po partijskoj naredbi, to nikada neće postati. Dapače, bit će osuđen na propast, kao i brojni dosadašnji partijsko-medijski projekti'', priopćio je HRS.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close