Reagiranje

HNS: Ministrica ne shvaća da BiH nije zlatna ribica

Ukoliko bi se za svačiji osobni interes pravili presedani, što u ovome slučaju ministrica zapravo otvoreno traži i ako bi takva praksa postala norma ponašanja za svaku osobnu želju od ministara, BiH bi otišla u političku i institucionalnu anarhiju.'
Vijesti / Politika | 31. 05. 2021. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom odluka HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da glasaju protiv olakšavanja viznog režima građanima Kraljevine Saudijske Arabije, te komentara i izjava koji su uslijedili nakon toga - oglasio se HNS.

Odluku je komentirala  i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je istaknula kako su ministar Grubeša i ministrica Gudeljević današnjom odlukom onemogućili dolazak tisuća turista u BiH. Povodom njezinog oglašavanja, reagirao je i HNS koji u priopćenju za javnost kaže kako ''uvažena ministrica ne shvaća da država Bosna i Hercegovina nije zlatna ribica koja izvan zakona ispunjava nečije osobne želje i interese'', 

''Medijski linč koji se vodi protiv legitimnih hrvatskih predstavnika i ministara u Vijeću ministara BiH danas je kulminirao i počeo poprimati neumjesne i nimalo dolične komentare uvažene ministrice koja državu Bosnu i Hercegovinu shvaća kao „zlatnu ribicu“ koja će ispunjavati njezine osobne želje ili, još gore, vlastite interese. Dotična ministrica već danima vodi tobože turističku promociju i neviđenu brigu za turiste iz Saudijske Arabije u maniru: Turizam će propasti, država će propasti, sve će propasti ukoliko arapski turisti ne dolete u Bosnu i Hercegovinu'', navode iz HNS.

''Prije svega želimo istaknuti kako, pored neistina koje dotična ministrica iznosi, kao i javnih veličanja ratnih zločinaca zbog kojih se nikad nije ispričala, cijenjena ministrica ide korak dalje u moru besjeda iznesenih posljednjih dana zaobilazeći nepobitne činjenice kako je ovakav prijedlog o bezviznom režimu protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji definira način viznog i svakog drugog ulaska za treće zemlje što Saudijska Arabija u ovome slučaju jeste'', poručili su iz HNS.

Navode da ''ukoliko bi se za svačiji osobni interes pravili presedani, što u ovome slučaju ministrica zapravo otvoreno traži i ako bi takva praksa postala norma ponašanja za svaku osobnu želju od ministara, država Bosna i Hercegovina bi otišla u političku i institucionalnu anarhiju. Jednako važno je spomenuti i sigurnosni faktor, osobito u uvjetima otvorenih sukoba na Bliskome istoku gdje se sigurnosne provjere moraju podignuti na mnogo veću razinu''.

''Vidimo da i SDA izlazi s usporedbama sa Švicarskom i njihovom tolerancijom za arapske turiste te moramo istaknuti i sljedeće: 90-ih godina su Arapi imali također liberaliziran ulaz u ovu europsku zemlju, prije svega zbog popriličnih svota na svojim bankovnim računima, dok su u BiH dolazili ratovati i činiti ritualna dekapitiranja i stravične zločine što dotična ministrica nikada neće istaknuti, a upravo ih je njezina stranka na ovim prostorima instalirala i dijelila im državljanstva i ordene časti'', kažu iz HNS.

''S druge strane drago nam je istaknuti kako SDA navodi Švicarsku kao primjer jer Hrvatski narodni sabor već desetljeće navodi Švicarsku kao primjer uređenog multinacionalnog društva koje prevladava svoje unutarnje različitosti u funkcionalno i stabilno društvo. I ovim putem pozivamo SDA da slijedimo primjer Švicarske i njezinog uređenja, a osobne interese, pobude i želje uz neviđeno politikanstvo ostavimo jednom zauvijek po strani'', navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close