Zavatrilo

Hoffman poručio Čampari da kupi papire, a on njemu da je bruka za Graničnu policiju

''Gospodin Hoffman mora znati da pritisci ne djeluju na mene i da će Zoran Galić, što se mene tiče, i dalje ostati njegov šef u Graničnoj policiji BiH, a da će konkurs za direktora FUP-a biti ponovljen”, poručio je Čampara.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2021. u 22:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Aljoša Čampara, federalni ministar MUP-a odgovorio Svevladu Hoffmanu, savjetniku direktora Granične policije BiH da je neznalica jer je podnio prijavu SIP-u da mu se ukinu mandati zastupnika na federalnom i kantonalnom nivou zbog sukoba interesa, ponovno je reagovao Hoffman.

Kako kaže Hoffman, Čampara se ozbiljno uzrujao nakon saznanja o podnesenom zahtjevu da se žurno ukloni iz zastupničkih fotelja u Skupštini županije Sarajevo i Doma naroda Parlamenta FBiH. Dodao je da bi i on da je na njegovom mjestu.

“Sasuo je kolega Čampara u profesorskoj maniri čitav niz prizemnih diskvalifikacija na račun moje nestručnosti koja njega ozbiljno, kaže, zabrinjava. Pronašao je genijalni Čampara napokon i krivca za migrantsku krizu u osobi savjetnika direktora. Nejasno je zašto o svom genijalnom otkriću nije ranije upoznao bh. javnost, nego tek sada nakon što je njegovo sjedenje na tri fotelje privedeno samom kraju”, naveo je Hoffman.

Čampara je sazdan od teorija zavjere

On za Čamparu kaže da je to čovek sazdan od teorija zavjere i po ko zna koji put se, kako kaže, nastoji predstaviti kao nepokolebljivi zaštitnik bošnjačkih interesa.

“To je naravno notorna lakrdija. A evo zašto. Bez ikakvih dokaza vrli profesor prava Čampara, optužuje me da sam prijavu podnio kako bih ga prisilio da imenuje gospodina Zorana Galića za direktora Federalne uprave policije. Ovaj prononsirani skupo plaćeni prodavač domoljubne magle ulaguje se dijelu bh. javnosti porukom da će konkurs za direktora FUP-a biti ponovljen. Samo pravni laik može utvrditi da će se to dogoditi. Badava uzdrmanom kvazi legalisti Čampari priča koju baca u vjetar. Ne pita se Čampara za daleko nebitnije stvari u ministarstvu kojim formalno rukovodi, a kamoli da od njegove volje ovisi hoće li najbolje rangirani kandidat imenovati Nezavisni odbor FUP-a”, naglasio je Hoffman.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je donijelo odluku o sukobu interesa

Kaže da će zbog nezakonite opstrukcije u postupku imenovanja direktora FUP-a, Čampara uskoro pred sudom odgovarati.

“Pametnije bi mu bilo da se dobro spremi i za ovaj sudski postupak koji je u tijeku. I na koncu, još jednom ističem veleumnom kolegi da polako kupi papire iz svojih ureda u kantonalnom i federalnom parlamentu. Izuzev ako Kim Il Čamp drži da se Izborni zakon na njega ekskluzivno ne primjenjuje. Ponavljam, pogubljenom Čampari konačnu i pravosudnu odluku kojom je jednom zauvijek bh. foteljašima na kvadrat uskraćena carska povlastica korištenja dije fotelje istovremeno u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti donijelo je Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine, a ne SIP. Stoga kod mene ne postoji dvojba da će isti sud u konačnici prekinuti i foteljašku, na kub, karijeru uvaženog kolege”, istakao je.

Na kraju je pozvao Čamparu da javnosti prezentira barem dio razgovora koje je vodio sa Galićem gdje ga je, kako tvrdi, uvjeravao u njegove dobre namjere naspram njegovog izbora za direktora FUP-a.

“Ali od čovjeka koji kad u svom reagovanju nabraja stranke koje čine Vladu FBiH pa ‘zaboravi’ spomenuti da uz SDA, HDZ, SBB i DF i on partcipira kao ministarski kadar NiP-a, naravno da je u njegovom slučaju istina udaljena svjetlosnim kilometrima”, poručio je na kraju Hoffman.

Nakon što je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman podnio zahtjev SIP-u da se federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari oduzmu mandati zastupnika na kantonalnom i federalnom nivou zbog sukoba interesa, oglasio se i Čampara.

Čampara je kazao da bi građani Bosne i Hercegovine imali korist od savjetnika direktora Granične policije BiH samo ukoliko bi on radio svoj posao i savjetovao direktora o načinu što bolje zaštite državne granice.

“Njegove populističke izjave, bavljenje dnevno-političkim temama, pokušaji izgradnje političke karijere i katastrofalno stanje na državnoj granici govore da savjetnik direktora Granične policije BiH ne radi dobro svoj posao. Njegovo nepoznavanje elementarnih propisa možda na najbolji način govori zbog čega se stanje u Graničnoj policiji BiH već duži niz godina ne može popraviti. Ako je neznanje gospodina Hoffmana u odnosu na Zakon o Graničnoj policiji BiH, Zakon o graničnoj kontroli ili Zakon o strancima jednako njegovom nepoznavanju Izbornog zakona BiH i drugih općih propisa, onda sa žaljenjem mogu konstirati da na mjestu savjetnika direktora Granične policije BiH imamo neznalicu”, kazao je Čampara.

SIP za sukob interesa nije nadležan od 2013. godine

Dalje je naveo da Hoffman ne zna, a trebao bi, kako kaže, barem prije javnog istupanja, da SIP BiH od 2013. godine nije nadležan za oblast sukoba interesa.

“Dakle, da kojim slučajem savjetnik ima opće znanje onda ne bi prije svega brukao Graničnu policiju BiH, a zatim sebe lično tvrdnjama kako je podnio zahtjev CIK-u u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH. Čitanje gospodine Hoffman ne ubija. Štaviše, proširuje vidike, a ponajviše onima plitkog znanja”, dodao je.

Naglasio je da je zanimljivo kako se Hoffman nije sjetio HDZ-ovih funkcionera u izvršnoj vlasti nije sjetio još dužnosnika koji su u sukobu interesa.

“Poput Jelke Milićević koja je ministrica financija FBiH, dopremijerka FBiH i zastupnica u Parlamentu FBiH, Josipa Martića koji je ministar prostornog uređenja FBiH i zastupnik u Parlamenta FBiH, Zore Dujmović koja je ministrica kulture i sporta FBiH, zatim zastupnica u Skupštini Kantona 10 i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH ili pak Marinka Čavare koji je predsjednik FBiH i zastupnik u Parlamentu FBiH”, rekao je Čampara.

Zbog HDZ-a se došlo do sukoba interesa

Zamolio je Hoffmana da svoje stavove prenese predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću i oštro ga iskritizira zbog toga što je onemogućio izbor novog saziva Vlade FBiH i što je ministre iz svih stranaka, uključujući SDA, HDZ i SBB, doveo u situaciju da se nalaze na dvije ili tri funkcije u isto vrijeme.

“Hoffmanu preporučujem i da pročita odredbe Izbornog zakona BiH, ali i ostale podzakonske akte koje je donio SIP BiH. Tek tada postat će mu jasno da ne postoji nikakav ‘eklatantan sukob interesa’ u obnašanju funkcija ukoliko nije imenovan novi saziv Vlade FBiH. Da uprostim, svi ministri koji se nalaze na duplim funkcijama prema zakonu i zbog kontinuiteta vlasti nastavljaju obnašati dužnosti u izvršnim i zakonodavnim organima do izbora novog saziva Federalne vlade. Naravno, za svoj rad primaju samo jednu plaću i to onu ministarsku”, kazao je.

Na kraju je naveo da je svjestanda savjetnik Hoffman pokušava na sve načine izvršiti pritisak na njega.

“Kako bi se što prije okončalo imenovanje direktora FUP-a. Međutim, gospodin Hoffman mora znati da pritisci ne djeluju na mene i da će Zoran Galić, što se mene tiče, i dalje ostati njegov šef u Graničnoj policiji BiH, a da će konkurs za direktora FUP-a biti ponovljen”, poručio je Čampara.

Podsjetimo, Hoffman je danas za N1 potvrdio da je podnio zahtjev SIP-u da Aljošu Čamparu, koji inače obavlja dužnost ministra unutarnjih poslova FBiH gdje zapravo obnaša izvršnu vlast, a kao zastupnik u Skupštini KS i Domu naroda Parlamenta FBiH, oduzme mandate zastupnika na fedralnom i kantonalnom nivou jer je u sukobu interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close