HRS

Hoće li HBŽ razvlastiti samu sebe?

"Svaki hrvatski zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije koji podrži oduzimanje nadležnosti županija, s ciljem da se dodvori SNSD-ovim načelnicima općina, treba se smatrati izdajnikom svoga naroda", poručili su iz HRS-a.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2021. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Koliko puta od strane hrvatskih političkih predstavnika čujemo o razvlašćivanju županija i oduzimanju nadležnosti. Činjenica je da političko Sarajevo ulaže maksimalne napore da se to u jednom trenutku dogodi, kako bi se županijska razina učinila nepotrebnom.  No, isto tako činjenica je da prečesto, čisto iz osobnih interesa, u svemu tome im pomažu hrvatski politički predstavnici", poručili su iz Hrvatske Republikanske stranke BiH.

Kako navode, zadnji primjer koji govori u prilog tome je upućivanje u skupštinsku proceduru Zakona o poljoprivrednom zemljištu od strane Vlade Hercegbosanske županije.

"Na inzistiranje načelnika iz reda SNSD-a (Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo), iako je to u suprotnosti s Ustavom i Federalnim zakonom, Vlada HBŽ se namjerava odreći nadležnosti nad poljoprivrednim zemljištem i prebaciti ga na općine. Konkretno, nadležnost nad sklapanjem ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta se prebacuje s ministra na općinske načelnike", istaknuli su iz HRS-a.

Načelnik nema ovlasti?

Naglašavaju kako prema Federalnom Zakonu sklapanje ugovora o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u ovlasti resornog ministra poljoprivrede, a ne načelnika općine.

"Općinski načelnik/gradonačelnik i odabrani ponuditelj sklapaju ugovor o zakupu na temelju odluke o odabiru najpovoljnije ponude na javnom pozivu za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Ovako bi glasio tekst novog zakona. Što u stvarnosti ovo znači najbolje na svojoj koži osjećaju žitelji Glamoča", poručili su iz HRS-a.

Navode kako je na zahtjev SNSD-a, a uz pomoć glasova vijećnika HDZ-a (Marko Damjanović i Ivica Jurić), HDZ 1990 (Antun Zolota) i HKDU (Anto Milošević) načelnik općine je već prepisao milijune kvadrata šumskog zemljišta na općinu Glamoč i sada s njime raspolaže kao privatnim vlasništvom.

Ističu kako je jedini koji je bio protiv ove odluke u Općinskom vijeću vijećnik HRS-a.

Uz to, na isti način i sa istim rukama u zraku donesen je i Pravilnik o dodjeli poljoprivrednog zemljišta gdje se, uz pravo prvenstva koje imaju branitelji, dodalo i pravo prvenstva boraca vojske RS-a.

Dodjele pogoduju rodbini i prijateljima vladajućih 

"Pozivamo HDZ BiH, HDZ 1990 i ostale hrvatske stranke koje su podržale ovaj Pravilnik da nam kažu jedan primjer u kojem se u RS-u pogoduje hrvatskim braniteljima, kao što oni pogoduju pripadnicima vojske RS-a u većinski hrvatskoj HBŽ", naveli su iz HRS-a.

Ističu kako se u dodjelama pogoduje rodbini i prijateljima vladajućih struktura u općini.

"HRS je pokrenuo inicijativu prema resornom ministarstvu HBŽ-a kako bi se spomenuti Pravilnik stavio van snage, jer je protuustavan i protuzakonit. No, činjenica da je Vlada inicirala spomenute izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i da doslovno razvlašćuje samu sebe, govori nam kako je i aktualna Vlada HBŽ sudjeluje u međustranačkoj rodbinsko-interesnoj trgovini javnom imovinom", poručili su.

IZ HRS-a ističu kako su Hrvati kroz povijest imali mnogobrojne izdajnike nacionalnih interesa.

"Svaki hrvatski zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije koji podrži oduzimanje nadležnosti županija, s ciljem da se dodvori SNSD-ovim načelnicima općina, treba se smatrati izdajnikom svoga naroda. Razlog zašto leži u činjenici što će, u slučaju donošenja ovog Zakona, Hrvati Glamoča, Drvara i Grahova ostati bez zemlje", zaključili su iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close