Reakcije

HNS poziva na žurno imenovanje nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu BiH

Iz HNS-a ističu kako je kandidacijski status za članstvo u EU prilika za neophodne reforme u korist svih konstitutivnih naroda i drugih građana.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) opredijeljen je za nastavak puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU i NATO-u'', poručeno je iz ove organizacije.

Iz HNS-a ističu kako je kandidacijski status za članstvo u EU prilika za neophodne reforme u korist svih konstitutivnih naroda i drugih građana.

''HNS BiH se zalaže za žurno ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta koji podrazumijevaju reformu izbornoga zakonodavstva i Ustavnog suda Bosne i
Hercegovine, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i provođenje svih njegovih odluka'', dodaje se.

HNS BiH poziva na žurno imenovanje nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, zaključuju iz HNS-a.

Podsjetimo, zastupnici u Narodnoj skupštini RS usvojili su većinom glasova Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, a sve povodom odluke te pravosudne institucije da iz svojih Pravila izbriše član 39. kojim je omogućeno da za održavanje sjednica suda nije potreban plenum, točnije prisustvo trojice sudaca koje je imenovao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine FBiH i jedan sudac koga je imenovala NS RS.

Slijedeći zaključke NSRS, Zlatko Knežević, sudac iz Republike Srpske, povukao se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. O tome je obavijestio predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, koji je ovu informaciju potvrdio Srni. 

Kopirati
Drag cursor here to close