Komentar na odluke NSRS

HRS: Reforma Ustavnog suda jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti za ulazak u EU integracije

Ističu kako je usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS-u pokušaj delegitimiranja ove institucije u tom entitetu, što, kako navode, dovodi u pitanje vladavinu prava ne samo u RS-u, nego i cijeloj BiH.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izglasavanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS-u je, vjerojatno, najveći udar na pravni poredak BiH, priopćili su u srijedu iz Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Ističu kako je usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS-u pokušaj delegitimiranja ove institucije u tom entitetu, što, kako navode, dovodi u pitanje vladavinu prava ne samo u RS-u, nego i cijeloj BiH.

"Ovakvo podrivanje Ustava, s pravom nameće pitanje u kakvoj to zemlji živimo? Što može očekivati čovjek pojedinac, kakvu to zaštitu od strane sudske vlasti očekuje običan čovjek, ako se tolerira ovako institucionalno rušenje Ustava BiH? Trebamo li očekivati reakciju Visokog predstavnika?, pitaju se u HRS-u.

"Razloge sveopće površnosti treba tražiti i u činjenici što se toleriralo nebrojeno puta podrivanje Ustava od strane međunarodne zajednice, kroz nametanja izmjena Ustava FBiH od strane Wolfganga Petricha, kao i činjenica da je politika te iste međunarodne zajednice desetljećima ne samo pomagala, nego i surađivala u izgradnji 'građanske' vizije BiH, zloupotrebljavajući instituciju Ustavnog suda za izgradnju unitarističkog koncepta BiH. Koncepta u potpunosti komplementarnog sa separatističkom politikom Banja Luke. Zato nam sada to dolazi na naplatu, i to s kamatama", ocjenjuju iz HRS-a.

Drže i da je reforma Ustavnog suda jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti i bez kojeg zemlja nikada ozbiljno neće biti shvaćena u namjerama ulaska u EU integracije.

"Stoga, sve pravosudne institucije moraju momentalno djelovati u smjeru zaštite vladavine zakona i ustavnog poretka kada je u pitanju kršenje Ustava od strane entiteta RS. Jednako tako, federalni partneri iz Sarajeva moraju prestati s opstrukcijama i političkim uplitanjem u izbor sudaca Ustavnog suda iz reda hrvatskog naroda, nastojeći model 'Komšića' preslikati i u Ustavni sud", zaključuju iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close