Osuđuju sustavno podizanje međunacionalnih tenzija

HNS BiH osudio poticanje na nasilje i prijetnje ratom

Vijesti / Politika | 21. 07. 2022. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor oštro je osudio najave nasilja, poticanje sukoba i prijetnje ratom u Bosni i Hercegovini koje ''upućuju bošnjačke političke stranke, njima bliske organizacije i aktivisti, a sve s ciljem očuvanja statusa quo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma''.

''Potpuno je neprihvatljivo da u vremenu jedne od najvećih kriza u povijesti čovječanstva, agresije na Ukrajinu, neodgovorne političke opcije i pojedinci zazivaju sukobe u Bosni i Hercegovini kojoj je kao nikada potreban mir i stabilnost, te napredak prema euroatlantskim integracijama'', naveli su iz HNS-a.

U svom priopćenju za javnost oštro osuđuju sustavno podizanje međunacionalnih tenzija. Podsjećaju na nedavne napade na Hrvate, njihovu imovinu i simbole kod Tešnja, Vareša i drugim mjestima u Srednjoj Bosni.

Iz HNS-a poozivaju političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje takvih napada.

''Javna haranga koja ima jasne obrise orkestriranog propagandanog djelovanja ima samo jedan cilj, očuvati mogućnost da se nastavi s projektom realizacije pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu. Pri tome se pritiscima pokušava obeshrabriti međunarodnu administraciju angažiranu u BiH u namjeri da stabiliziraju odnose i spriječe eskalaciju'', naveli su.

Kako ističu, očekuju da sva rješenja budu pravedna, sukladna duhu i slovu Daytonskog mirovnog sporazuma s ustavom definiranom ulogom konstitutivnih naroda i svih ostalih, koji moraju moći birati legitimne političke predstavnike na svim razinama i imati ulogu u raspodjeli vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close