"Takvo što se nije dogodilo u Mostaru"

HNS o napadima na hrvatsko stanovništvo: Ljudsko dno

Kako su istaknuli,"teško je ostati imun na sve ono što hrvatsko stanovništvo prolazi posljednja tri dana u različitim krajevima BiH".
Vijesti / Politika | 03. 06. 2022. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor sa zgražanjem osuđuje napade na hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini kojima se sve češće svjedoči, priopćeno je iz HNS-a.

Kako navode, "grubi nasrtaji na identitet, vjerske objekte i nacionalna obilježja duboko su zabrinjavajući, osobito za društvo koje se temelji na različitosti".

Rastuća radikalizacija

"Uvažavajući međunarodne partnere koji su si za zadatak dali očuvanje mira i stabilnosti u našoj državi, pozivamo ih na konačno očitovanje i djelovanje po pitanju vjerskih i nacionalnih netrpeljivosti. Hrvatski narodni sabor traži očitovanje po pitanju rastuće radikalizacije kojom se hrvatskom narodu želi oduzeti pravo na suživot identitet", tvrde.

Kako su istaknuli,"teško je ostati imun na sve ono što hrvatsko stanovništvo prolazi posljednja tri dana u različitim krajevima BiH" pa nastavili:

"Da apsurd u svom iskaljivanju netrpeljivosti bude još veći, takvi fašistički ispadi sada su se počeli i snimati i video evidentirati. Kao da je sam čin malo, pa je mržnja dobila dimenziju više. Na sramna događanja u Jelahu i uništavanje spomen obilježju u Sarajevu su ljudsko dno i pokušaj dokidanja dostojanstva. Takvo što se nije dogodilo u Mostaru, takvo što se nije dogodilo u Orašju, nego u sredinama gdje je drugi konstitutivni narod u manjoj ili većoj demografskoj brojnosti".

IZ HNS-a su javnost podsjetili na "događaje u Varešu prije izglednog vremena i nemile prizore u dvorištu župne crkve".

Fašistički ispadi 

"Pitamo se što je sljedeće? Koja vrsta fašizma, nacionalne nesnošljivosti i ugnjetavanja će sljedeća biti i na koji način će se "ovjekovječiti"? Što Hrvati diljem BiH, osobito u sredinama gdje su u demografskom deficitu, mogu još očekivati? Postaje li vjerska segregacija pravilo ponašanja u multikonfesionalnoj zemlji? Još jednom osuđujemo takve fašističke ispade kojima iz dana u dan kontinuirano svjedočimo", naveli su iz HNS-a.

U priopćenju su pozvali međunarodnu zajednicu da, kako navode, konačno jasno i nedvosmisleno, nazove ovakve prizore pravim imenom i osudi takvo ponašanje.

"Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda koji pripadaju različitim konfesijama, što bi trebalo biti bogatstvo, a ne sredstvo obračuna s drugim i drugačijim. Neosuđivanjem prešutno odobravate takvo ponašanje što može odvesti u neželjene događaje gdje bilo kakva 'naknadna pamet' može biti zakašnjela", stoji u priopćenju HNS-a.

OESS poziva na istragu

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Bosni i Hercegovini (OESS) odgovorila je na upit Hrvatskog Medijskog Servisa o nedavnom skrnavljenju simbola i spomen obilježja hrvatskog naroda u Jelahu (Tešanj) i Sarajevu.

"Misija OESS-a u BiH (Misija) poziva sve građane da daju svoj doprinos pomirenju i izgradnji povjerenja u državi, tako što će i sami, pozitivnim primjerima, biti uzori u svojim zajednicama.

Postavljanje ili objavljivanje spornih simbola je prepreka pomirenju te su vlasti i kreatori politika rada odgovorni za rješavanje ovog problema. Novinari imaju posebnu odgovornost da se ponašaju profesionalno i da se suzdržavaju od korištenja zapaljive retorike, u svjetlu posebnog utjecaja i dometa njihovog rada.

Što se tiče vijenaca položenih u znak sjećanja na pale borce HVO-a iz sarajevske brigade 'Kralj Tvrtko', Misija očekuje od relevantnih vlasti da istraže navode te, ako bude potrebno, poduzmu odgovarajuće pravne mjere", navodi se u odgovoru Misije OESS-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close