30 godina

Sarajevo podiglo spomenik HVO-u

Podignuta je spomen-ploča u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika HVO-a Sarajevo
Vijesti / Politika | 30. 05. 2022. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo predstavljena je danas povodom 30 godina od osnivanja ove jedinice.

Spomenik je izgrađen u sarajevskom naselju Čengić Vila, u ulici Nedima Filipovića gdje je bio smješten glavni stožer HVO-a.

Ploču su predstavili predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, a predsjednik Marinko Pejić je istakao je da ponosan na sarajevski HVO jer je imao značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i države.

Fena / Spomenik u čast HVO-a

''Posebno sam ponosan što je u svom sastavu imao pripadnike različitih etničkih i vjerskih struktura'', naglasio je Pejić navodeći da su Bošnjaci nakon Hrvata bili najbrojniji i da su činili 40 posto jedinice. Također, prisjetio se brojnih Srba, Židova, Roma i drugih.

''Imali smo veoma dobru suradnju s Armijom BiH, što je bio jedinstven slučaj u BiH. Na to sam posebno ponosan'', poručio je Pejić.

Spomen-obilježje izgradio je Grad Sarajevo, a uime ove institucije Tarik Zečić je kazao da će ploča čuvati sjećanje na povijest iz prve polovine devedesetih godina, mlađe generacije učiti, a suvremenike događaja podsjećati.

HVO Sarajevo osnovan je 29. svibnja 1992. godine na inicijativu Hrvatskog privrednog društva BiH, a jedinica je imala 5.000 pripadnika.

Kopirati
Drag cursor here to close