PSBiH

Hitna sjednica Doma naroda u petak: Hoće li biti usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca?

U namjeri da se usvoji spomenuti zakon u neophodnom roku, predsjedavajući Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. 2. 2024 god...
Vijesti / Politika | 14. 02. 2024. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijedom izjašnjavanja izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na prethodnoj sjednici, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović poduzeo je niz aktivnosti u cilju postizanja suglasnosti članova Kolegija Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja teroritističkih aktivnosti.

Ovo je ključni zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Odbora eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) čije izaslanstvo boravi u Bosni i Hercegovini od 12. 2. 2024. godine i ocjenjuje napredak Bosne i Hercegovine u oblasti sprečavanja pranja novca i finaciranja terorističkih aktivnosti.

U slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na 'sivoj listi' MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme gospodarstvu, financijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

''U namjeri da se usvoji spomenuti zakon u neophodnom roku, predsjedavajući Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. 2. 2024 god. u 10.30 sati kako bi Zakon, ukoliko bude usvojen, mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti MONEYVAL-a okončaju svoju posjetu Bosni i Hercegovini. Sjednica će biti zakazana u skladu sa Poslovnikom Doma naroda PSBiH, a na zahtjev šest izaslanik Doma naroda PSBiH - navodi se u priopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemala Ademovića, prenosi Odjel za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close