Neslužbeni rezultati

Hezbollah pobjednik na izborima u Libanonu

Organizacija koju SAD smatra terorističkom, šiitski Hezbollah je proširio svoj utjecaj posebno nakon što su se uključili u rat u Siriji na strani predsjednika Bashar al-Assada
Vijesti / Politika | 07. 05. 2018. u 14:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hezbollah i njegovi politički saveznici su osvojili više od polovice mjesta u libanonskom parlamentu, pokazuju neslužbeni rezultati, što će ojačati poziciju pokreta kojeg podržava Iran, javlja agencija Reuters.

Organizacija koju SAD smatra terorističkom, šiitski Hezbollah je proširio svoj utjecaj posebno nakon što su se uključili u rat u Siriji na strani predsjednika Bashar al-Assada. Ishod izbora bi mogao zakomplicirati situaciju dodatno na Bliskom istoku, posebno u samom Libanonu koji prima znatnu pomoć Zapada u oružju i financijama. 

Izraelski ministri su oštro osudili ishod izbora, signalizirajući mogućnost dodatnih sukoba između Libanona i Izraela. Prema rezultatima izbora, prozapadni premijer Saad al-Hariri je izgubio veliki broj glasova, ali je i dalje kandidat za premijera kao najsnažniji sunitski političar. No, slab izborni rezultat će oslabiti njegovu poziciju, iako će, kako se očekuje ponovo dobiti mandat da formira vladu. 

''Njegova moć da obuzda Hezbollah će biti još manja'', ističe Andrew Tabler, analitičar iz Washingtona. Dobar rezultat je ostvarila

Kopirati
Drag cursor here to close