Domjenak

Herceg o osam godina, najboljoj županiji, ponosu i kako mu ništa nije jasno

Dodao je kako je Vlada HNŽ-a donijela odluku o isplati 1.080 maraka jednokratne novčane pomoći korisnicima županijskog proračuna…
Vijesti / Politika | 19. 12. 2022. u 11:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg izjavio je kako smatra da 4.400 zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u treba dobiti jednokratnu novčanu pomoć, ali da odluku o isplati trebaju donijeti poslodavci.

''Pitanje zdravstva je jedno od najsloženijih pitanja glede financijske organizacije pa i pravne dimenzije iz razloga što, kada su u pitanju zdravstvene ustanove, imamo niz osnivača, suosnivača i financijera. Kada su u pitanju domovi zdravlja, njihovi osnivači su općine i gradovi, ne županija, i oni imaju svoje poslodavci. Kada su u pitanju tri bolnice u ovoj županiji imamo više osnivača i suosnivača, jedan od osnivača je županija, ali imamo i druge županije i Vladu Federacije BiH'', izjavio je Herceg na tradicionalnom godišnjem druženju s novinarima.

''Toliko izdašni…''

Dodao je kako je Vlada HNŽ-a donijela odluku o isplati 1.080 maraka jednokratne novčane pomoći korisnicima županijskog proračuna (prosvjetni djelatnici, policijski djelatnici, zaposleni u pravosuđu, državni službenici i namještenici) te da je rebalansom osigurala dodatnih 6 milijuna maraka za tu namjenu.

Foto: Fena / Herceg sa suradnicima i novinarima

''Isto tako, mi smo toliko izdašni prema zdravstvenim ustanovama da smo osigurali 13 milijuna maraka u financijskom planu našeg zavoda i 3 milijuna u proračunu, ukupno dodatnih 16 milijuna maraka izvan plana za ovu godinu, za zdravstvene i bolničke ustanove. Neka se poslodavci i osnivači priključe i neka poslodavci od tih 16 milijuna isplate ovih 1.080 maraka'', poručio je Herceg.

Požalio se kako sindikati dolaze prosvjedovati pred Vladu HNŽ-a, a nitko ne spominje poslodavce i druge osnivače zdravstvenih ustanova koji su, također, obvezne financirati njihov rad.

Ponosan na sve

Ovom prigodom, Herceg se osvrnuo na osam godina koliko je proveo na čelu Vlade HNŽ-a, istaknuvši kako je ponosan na sve što je urađeno u tom razdoblju.

''Ova županija je jedna od najuspješnijih županija u Federaciji. Imali smo brojen izazove, pandemiju, naslijeđe koje nije bilo baš ugodno, ali mogu reći da mi Županiju ostavljamo novoj vladi u puno stabilnijem, boljem stanju nego što smo ju zatekli prije osam godina'', ocijenio je Herceg.

Video: Herceg pozvao poslodavce da isplate jednokratnu pomoć zdravstvenim djelatnicima

Po njegovim riječima, nakon što je došao na čelo Vlade HNŽ-a dočekao je 136 milijuna maraka dubioza i obveza, od čega se 60 milijuna odnosi na sudske presude.

''U međuvremenu, 30 milijuna sudskih presuda smo isplatili, a nismo niti jednu novu presudu producirali svojim radom u ovih osam godina. Stabilizirali smo i konsolidirali Županiju, i ono što je najvažnije, otvorili smo razvojnu dimenziju proračuna. Prije nas nije bilo poticaja ni za poljoprivredu, ni za turizam, ni za gospodarstvo, a danas Županija osigurava razne potpore od znanosti, preko kulture, sporta... - izjavio je Herceg.

Ništa mu nije jasno

Na novinarsko pitanje da prokomentira prijavu Mreže „Naše društvo“ iz Mostar koja je podnesena Federalnom tužiteljstvu zbog, kako navode iz te nevladine udruge, pola milijarde maraka netransparentno potrošenih sredstava u oblasti zdravstva, Herceg je kazao kako je o toj prijavi doznao iz medija.

''Da budem iskren, meni tu uopće ništa nije jasno. Koji ugovori? Vlada nikakve ugovore nije potpisivala. Ja ne znam ulogu Vlade u toj priči (tamo se spominju Vlada, ministar). Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, kao izvanproračunski fond, ima svoj financijski plan kojega i Vlada, ali i Skupština HNŽ-a, godišnje prihvati, i u ovih osam godina mi smo uveli praksu da smo usvajali financijske planove, njihove izmjene, dopune i prijedloge za sljedeću godinu u dvanaestom mjesecu, što ranije nije bila praksa'', kazao je Herceg.

Pozvao je institucije da rade svoj posao, dodavši kako se institut anonimne prijave jako zlorabi što za posljedicu ima da su tužiteljstva i sudovi zatrpani takvim prijavama.

Kopirati
Drag cursor here to close