Skupština HNŽ

Herceg nije htio pred novinare

''Kasni s odlukom tri godine'', rekao je Raguž.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2021. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije i predsjednik Vlade HNŽ-a u tehničkom mandatu, Nevenko Herceg, odbio je stati pred medije uoči zasjedanja zastupnika u mostarskom Centru za kulturu.

Naveo je kako je sve ranije rekao za Federalnu novinsku agenciju kojoj je rekao kako ''očekuje da će na današnjoj sjednici županijske skupštine zastupnici dati pozitivno mišljenje i konačno usvojiti Strategiju razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godina''.

No, oporba kaže kako je, kako je to rekao Slaven Raguž, čelnik i zastupnik Hrvatske republikanske stranke, kad je u pitanju strategija, riječ o skupu lijepih želja.

''Nema nikakvih dodirnih točaka sa stvarnim životom županije. Radi se o formalnom dokumentu kojeg izvršna vlast mora donijeti i koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Ne tretira jasno probleme s kojima se susreću ljudi koji žive u ovoj županiji'', rekao je Raguž. Dodao je kako će tražiti da se donese odluka na Vladi da se raskine koncesijski ugovor s investitorom na Bunskim kanalima ali da im se to odbija.

Video: Skupština HNŽ-a raspravlja o Strategiji razvitka HNŽ-a

'Kasni tri godine'

''Stvari se dogovaraju iza zatvorenih vrata HDZ-SDA-DF koalicije'', rekao je Raguž. Dodao je kako nakon tri godine što je Herceg podnio ostavku sa zastupničkog mjesta, on to tražio još na prvoj sjednici jer on kao premijer u tehničkom mandatu predlaže materijale za koje poslije glasuje kao zastupnik što je protuustavno.

''Kasni s odlukom tri godine'', rekao je Raguž.

Foto: Bljesak.info / Skupština HNŽ

Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine, rekao je kako je, u odnosu na Nacrt, došlo do konkretizacije Strategije. Da su određene stvari koje su opterećivale izbačene te da se sad bave strateškim ciljevima, prioritetima i mjerama koje će se provoditi u narednih sedam godina kroz indikativni financijski okvir koji se kreće u iznosu od 350 milijuna KM.

Očekujemo da ćemo kroz realizaciju određenih projekata, posebno iz oblasti zaštite okoliša imat mogućnost nakon usvajanja Strategije aplicirat prema IPA fondovima Europske unije'', rekao je Špago.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović dodao je kako je najbitnije da su svi oni koji su imali potrebu ulagati primjedbe prijedloge za tu mogućnost i dobili.

''Strategija je dobila svoj konačni oblik, po mojim saznanjima podjednako ima onih koji su zadovoljni i onih koji nisu, kao i sa svakim drugim dokumentom. Po meni je ključno pitanje koliki je domet cijelog tog dokumenta. Bitno je da imamo ovu strategiju, a koliko će se ona realizirati vidjet ćemo u vremenu koje je pred nama'', kazao je Martinović.

Uz Hercega i Teletović

Nije imao neki poseban komentar na ostavku Nevenka Herceg, te je naveo je kako je uz njega u HNŽ i Ajdin Teletović koji obnaša funkciju ministra i zastupnika.

''Nažalost mi u BiH imamo tu situaciju da je Izborni zakon dozvolio da izabrani zastupnici na različitim razinama mogu ostat na toj dužnosti a usporedo i obavljati funkcije u izvršnim organima vlasti iz prethodnog mandata. To nije samo kod nas u Skupštini, postoji i u svim razinama, i to bi trebala bit poruka prema Parlamentarnoj skupštini da te odluke treba izmijeniti, tj. dat rok kad bi se trebali pojedini organi konstituirat'', rekao je predsjedatelj Skupštine.

Na upit o situaciji s dodjelom koncesija za izgradnju mini centrala Buna 1 i Buna 2, Špago je istaknuo kako je naloženo da se preispituju sve odluke vezano za taj proces.

''Od nacrta do prijedloga nismo vidjeli nikakav napredak u dokumentu. Nažalost radi se o čistom formalizmu ove Vlade koji između sebe razgovaraju na način da kažu da Strategija ništa ne valja, ali da je moraju donijeti jer je ona uvjet za dobijanje  financijskih i kreditnih sredstava koji će oni trošiti na svoj način kako su to radili i do sada'', komentirao je Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ.

Skupština danas također razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u HNŽ-u, nacrte zakona o termoenergetskoj i elektroenergetskoj inspekciji, te Izmjenu i dopunu Odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine HNŽ-a.

Na dnevnom redu su i dvije tehničke odluke, odnosno donošenje odluke o prestanku mandata dosadašnjem zastupniku Nevenku Hercegu te odluke o verifikaciji mandata novom zastupniku Dejanu Kvesiću.

Kopirati
Drag cursor here to close