''Još jedna prevara''

Helez: Borci traže pravi registar, a ne ovo što im nudi Vlada FBiH

''Radi se o još jednoj prevari, kada su u pitanju pravi borci, oni koji su iznijeli teret rata u BiH'', smatra Helez.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2018. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši federalni ministar za boračka pitanja, smatra da je danas objavljeni Registar boraca Ministarstva za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH "još jedna u nizu prevara aktualnog ministra Salke Bukvarevića".

''Radi se o još jednoj prevari, kada su u pitanju pravi borci, oni koji su iznijeli teret rata u BiH. Naime, ministar Bukvarević je obmanuo borce i ukupnu bh. javnost da je objavio Registar boraca, a, u suštini, objavio je registar u kome se vidi koliko je tko financijskih sredstava dobio od Vlade FBiH, što je njemu, izgleda, važnije'', navodi Helez u priopćenju za javnost SDP-a kojeg prenosi Fena.

Helez ističe kako borci to ne traže i kako to nije registar. Po njegovim riječima, borci traže od ministra Bukvarevića da napravi registar za više od 577.000 boraca, koliko ih sada ima, da se za svakog sa tog popisa objavi ratni put od trenutka mobilizacije, do konačnog završetka rata i demobilizacije.

''Da se iz tog ratnog puta konačno zna kojoj jedinici je određeni borac pripadao, u kojem razdoblju, tko mu je bio zapovjednik, te koju je dužnost obavljao. Također, u tom ratnom putu bi svaki borac koji je ranjen ili poginuo trebao biti evidentiran. Ako se na takav način uradi Registar, mnoga nečasna djela bi izašla na površinu, lažni borci bi bili otkriveni, a došlo bi i do spoznaje tko je uvodio lažne borce i iz čijih interesa. Istinski borci bi time dobili svoju satisfakciju, a kasnije i materijalnu nadoknadu, koja im pripada i koju su zaslužili'', naveo je Helez u priopćenju za javnost SDP-a.

Podsjetimo, nekolicina demobiliziranih boraca danas se okupila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći od resornog ministarstva da usvoji tzv. "produženi registar" te tako nepriznavajući onaj koji je danas predstavilo ministarstvo za pitanja boraca i invalida, pisao je ranije portal Radiosarajevo.ba.

Grupa demobiliziranih boraca danas je ispred zgrade Vlade FBiH uzvikivala Hoćemo registar, nećemo socijalu.

"Registar koji su oni danas uspostavii je 'ubleha' i samo predstava za javnost, a to znaju i ptice na grani. Znamo da su korisnici šehidske porodice, invalidi, zlatni ljiljani... Samo nam uzimaju vrijeme i ne žele oformiti pravi registar i ne suočiti se s njim. Nema registra dok se u njega ne uključe sve policijske agencije pa čak i SIPA i dok ne istjeramo sve kriminalce", kazao je jedan od boraca koji je nezadovoljan usvajanjem današnjeg registra.

Kopirati
Drag cursor here to close