Pristup registru

Registar branitelja: Dunović javno odbio preuzeti "pristupne kodove"

Dunović odbio preuzeti "pristupne kodove" kojima se omogućava pristup registru
Vijesti / Politika | 29. 01. 2018. u 12:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Milan Dunović

Ministarstvo za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata je danas organiziralo prezentaciju Registra korisnika branitelja-invalidske zaštite. Kako je naveo ministar Bukvarević, Registar je namijenjen institucijama, koje bi podatke mogle koristiti u službene svrhe. Tim povodom su pripremljeni tzv. pristupni kodovi za pristup Registru namijenjeni za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, premijera i dopremijere Federacije BiH i županijske ministre.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je javno odbio preuzimanje kodova. ''Smatram da od Vlade Federacije BiH i Ministarstva za pitanje branitelja nitko nije tražio Registar kojim se na raspolaganje, i to samo institucijama, stavljaju podaci o korisnicima određenih naknada'', naveo je Dunović tim povodom.

Po njegovim riječima, demobilizirani branitelji, a tu misli na obje komponente (Armija RBiH i HVO, kao i pripadnici policije), očekuju registar svih branitelja, po jedinicama u kojima su bili angažirani tijekom obrane BiH.

''Danas su svi branitelji obmanuti, jer im se prezentira tobožnji Registar branitelja, koji ne navodi tko je sve sudjelovao u obrani BiH, već se samo imenuju korisnici određenih naknada, i kako to ministar Bukvarević nespretno reče - da se vidi, tko je što od braniteljskih kategorija dobio od ove države. Loše odigrano, ministre. Certifikati, koje su dobivali demobilizirani branitelji, također su vid naknade pa bi trebalo da su i ti podaci dostupni. Međutim, to je očit problem za Ministarstvo, jer bi tada morali objaviti imena svih branitelja.

Konačno je došlo vrijeme, ministre Bukvareviću, da saznamo ima li među korisnicima certifikata, koje su dobili kao demobilizirani borci, i onih koji u ratu nisu, ni dana jednog, bili u Bosni i Hercegovini. Dajte da konačno i jednom za sva vremena spoznamo - koliko lažnih branitelja postoji? Ja sam zaista istinski zainteresiran, a vjerujem i većina drugih demobiliziranih branitelja, da konačno saznamo tko su nam bili suborci; ali ne oni stvarni (jer njih već poznajemo), već oni lažni, koji su bili samo borci na papiru, a dobiše papire - certifikate kao i pravi branitelji.

Te papire, tim lažnim braniteljima, lako dodijeliše SDA i HDZ, pa na osnovu toga oni ostvariše različite beneficije koje nisu naznačene u danas predočenom Registru, kao npr. certifikati uz pomoć kojih su otkupljivali stanove, a nerijetko i kupovali dionice profitabilnih poduzeća (poput BH Telekoma). Hajde da vidimo tko je imao prioritet prilikom zapošljavanja u javna poduzeća kao demobilizirani branitelj, a da nije proveo dana u ratu, da vidimo čija su djeca dobivala stipendije kao djeca demobiliziranih branitelja, a njihovi roditelji su rat proveli po Zapadnoj Europi.

Jednostavno, svi želimo Jedinstveni registar branitelja, a ne Registar korisnika boračko-invalidske zaštite. Iz tog razloga odbijam da preuzmem pristupne kodove, jer ne želim sudjelovati u dovođenju branitelja i cjelokupne javnosti u zabludu. I za kraj, jedno pitanje za ministra – zašto pristup ovom, nazovimo ga Registru, ne date medijima već samo nositeljima izvršne vlasti? Pa tu je riječ, gospodine Bukvareviću, o proračunskom novcu, te ne smije biti nikakvih tajni pred građanima ove države", naveo je Dunović u svom priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close